Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOMPLIKACIJE NA POROĐAJU: 6 najčešćih poteškoća koje mogu da vas snađu, evo šta treba da uradite

Autor Sandra Krstanović

Kako pobediti strah i bol i dočekati bebu sa osmehom na licu.

 Porođaj Izvor: Shutterstock

Bliže se taj čarobni trenutak kada će ugledati svoju bebicu, iako treba samo da se fokusirate na lepe stvari koje će uslediti, činjenica je da većina žena ima strah od samog porođaja i da li će sve proći kako treba. Ovo su moguće poteškoće koje mogu da vas snađu, ali ne brinite evo šta treba da uradite, kako biste ih kontrolisale i ostale koliko toliko hladne glave.

Možda će vas zanimati

Sporo se širite

Mnoge žene posebno one koje se prvi put porađaju imaju preblem da se jako sporo šire, zbog čega porođaji mogu dugo da traju. Vodite računa - anksioznost, položaj bebe i slabe kontrakcije mogu doprineti tempu vašeg porođaja.

Probajte ovo:

Grliću materice treba dosta vremena da se otvori prvih 5 cm, zato pratite jačinu kontrakcija. Da biste ubrzale stvari, pokušajte da se krećete, često menjajte položaj, ali ostanite uspravno. Češće praznite bešiku i zamolite partnera da vam izmasira leđa ili stopala kako biste se opustile.Kada grlić materice krene da se brže širi, vaša babica u porodilištu može da ubrza stvar: ako nije pukao vodenjak one će ga veštački probušiti ili se najčešće u takvi situacijama daje indukcija.

Ishod:

Iako su ovakvi porođaji jako dugi i iscrpljujući,na kraju će beba izaći i sve ostalo ćete zaboraviti.

Previše ste iscrpljeni za guranje

Ovo se najčešće dešava kod dugih porođaja, bol jako zna da isrcrpi i često se desi da kada treba da se napnete jako, vi više jednostavno nemate snage.

Pobajte ovo:

Sa ovim ćete morati sami da se izborite, ako mislite da nemate više snage, pomislite da je to kraj i da će beba svakog časa izaći. Iznenadićete se koliko zaista možete da izdržite, zato ne odustajte. U krajnjem slučaju doktori i babice se odlučuju za vakum, jer beba ne sme dugo da ostane u porođajnom kanalu.

Ishod:

Osetićete se jako iscrpljeno, ali kada ugledate bebicu svaki osećaj bola i nemoći će nestati, makar na trenutak.

Ne mogu da se nosim sa bolom

Sasvim je normalno reći, da "ne možete više da izdržite". I činjenica je da se bol kontrakcija vremenom povećava i učestaliji je.

Probajte ovo:

Ovde mnogo mogu da vam pomognu babice sa savetima kako da dišete, disanje može da ublaži bol i pomegne vam da uzdržite. Međutim ako možete, najidealnija varijnta je da dobijete epidural, anestetik koji se plasira u kičmu i deluje protiv bolova za 20 minuta. O tome odlučuje doktor, da li ste kandidat da dobijete ovu vrstu anestezije.

Ishod:

Vi ste heroj koji može sve da izdrži, pa i najjači bol. Čak i kada pomislite da ne možete, iznenadićete samu sebe.

Beba u nezgodnom položaju

Beba može da se okrene u poslednjem trenutku, iako je to retkost, dešava se da bebina glavica više ne bude dole.

Probajte ovo:

Ustajanje, naginjanje napred i rotiranje kukova mogu podstaći da se beba ponovo okrene. Međutim, ništa nemojte da radite na svoju ruku, na kraju lekar odlučuje šta je dobro za vašu i bebinu bezbednost. Ako se beba ne vrati, najčešće se odlučuje na carski rez.

Ishod:

Nemojte da se uplašite, niste ni prva ni poslednja kojoj se ovo dešava, doktori najbolje znaju kako da reše ovu situaciju kako bi se sve zavšilo baš kako treba.

 Porođaj, podrška, tata
Tata pruža podršku mami na porođaju
Izvor: Shutterstock

Beba u nevolji

Ako postoji bilo kakav problem dok je beba u stomaku, i za to u većini slučajeva postoji rešenje. Doktori odlučuju koliko je situacija opasna, i koliko dugo sme da traje porođaj, ako je nešto alarmantno najčešće se odlučuju za carski rez.

Ishod:

Ukoliko ste imali carski rez oporavak shvatite ozbiljno, dobićete upustvo kako da se ponašate, ali vas to ni u jednom trenutku neće sprečiti da uživate u bebi.

Brzi porođaj

Možda je ovo želja svake buduće mame, ali može biti jako nezgodno ako niste u porodilištu.

Probajte ovo:

Ako imate strah da nećete stići do porodilišta, preuzmite sve korake da procenite situaciju. Ako mislite da nećete stići zovite Hitnu pomoć, ako je blizu porodilište neka vas neko brzo odveze.Važno je samo da u trenutku rađanja bude neko stručan pored vas.

Ishod:

Kao što kažu, posle kiše sija sunce. Nakon svih strahova, bola i napetosti uslediće onaj najlepši trenutak, držaćete svoju bebicu i taj osećaj će potisnuti sve ono što ste loše prošli.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica