Ljuljaške za bebe su velika olakšica mnogim roditeljima da oslobode ruke tokom napornog dana. Deca vole da se ljuškaju i ti pokreti ih često uspavljuju, ali spavanje bebe u ljuljašci često je tema o kojoj se spekuliše.

Brojni roditelji imaju problem sa uspavljivanjem dece pa se koriste raznim metodama poput sedišta za automobil, kolica ali i ljuljaške. Međutim, stručnjaci se slažu da spavanje u tom položaju nije dobro za decu.

Zašto ljuljaške nisu bezbedne za spavanje beba?

Roditelji treba da znaju da su bebe u opasnosti svaki put kada su stavljene da spavaju negde gde nije ravna, čvrsta površina. Najsigurniji položaj za spavanje bebe je na leđima jer se smatra da se na taj način može sprečiti sindrom iznenadne smrti novorođenčeta.

Američka akademija pedijatara navodi da su bebe u opasnosti svaki put kada se stave u poskakajuće sedište, ljuljašku ili nosiljku da spavaju tokom prve godine života. Ovo važi i za dremke i za noćni san.

"Ako vaša beba zaspi u autosedištu, kolicima, ljuljaškama, nosiljci za bebe ili sličnim proizvodima, trebalo bi da je što pre premestite na čvrstu površinu za spavanje", kažu pedijatri.

Ako zaspe u uspravnom položaju, bebina glava može da padne napred i taj položaj ometa njihovo disanje, a samim tim je i veći rizik od gušenja. Zbog toga je bitno da bebu što pre prebacite na ravnu, čvrstu površinu da spava. Ukoliko je i probudite prilikom prebacivanja može da deluje zastrašujuće, ali je manja štetno nego da držite bebu da spava u ljuljašci koja nije bezbedna.

shutterstock
Shutterstock Beba u ljuljašci

Koliko je ozbiljan rizik od spavanja u ljuljaškama?

Verovatno ste videli neke bebe da to rade, a proizvođači testiraju proizvode za bebe pre nego što ih puste u prodaju, pa koja je šteta?

Istraživanje koje je objavila američka akademija pedijatara pokazalo je da stotine beba umire svake godine dok spava u uređajima namenjenim za sedenje. Ovo uključuje ljuljaške, nosače, autosedišta, kolica i stolice za skakanje.

Treba napomenuti da su se mnogi od ovih slučajeva dogodili pod sličnim okolnostima. Faktori koji doprinose smrti bebe u ovim slučajevima uključuju:

  • Izloženost pasivnom pušenju
  • Prevremeno rođene bebe ili bebe rođene sa malom porođajnom težinom
  • Nepravilna upotreba uređaja

Istraživanja su takođe pokazala da se smrt češće javlja kada je bebin staratelj spavao ili na neki drugi način bio ometen. Međutim, i dalje je šansa da se sindrom iznenadne smrti javi i kada je roditelj ili staratelj budan, i ako beba nije u pravilnom položaju ili spava u nekom od pomagala.

shutterstock
Shutterstock Beba u ljuljašci

Kako bezbedno koristiti ljuljašku za bebe?

Ako ste već kupili ili koristite ljuljašku za bebe, nemojte da brinete jer su ovi uređaji savršeno bezbedni kada se pravilno koriste. Roditelji ne bi trebalo da stavljaju svoje bebe u ljuljaške da spavaju, ali su zgodne da bebe budu zadovoljne i zabave se kada su budne.

Evo nekoliko saveta pedijatra za bezbedno korišćenje ljuljaške za bebe:

  • Pročitajte uputstvo za upotrebu pre nego što je prvi put budete koristili. Uverite se da su svi delovi uključeni i da ste ispratili uputstvo za montažu.
  • Bebe mlađe od 4 meseca treba da se smeste u najnagnutiji položaj koji ima ljuljaška kako bi se smanjila šansa da se nagnu glavicom napred i naprave probleme sa disanjem.
  • Uvek proverite da li su svi kaiševi i pojasevi pravilno postavljeni i da li su upotrebljivi (posebno ako ste kupili korišćenu ljulju). Ljuljaške koje se naginju pod uglom većim od 50 stepeni treba da imaju naramenice koje pomaže da beba ostane na mestu. Svi pojasevi moraju biti pričvršćeni svaki put kada se ljulja koristi.
  • Izbegavajte da na ljuljašku lepite igračaka, mobilnih telefona i sličnih stvari koji roditeljima padaju na pamet. Koristite samo predmete koji dolaze uz proizvod, koje je proizvođač testirao i odobrio.
  • Proverite koje je ograničenje u težini. Ne stavljajte bebu u ljuljašku ako njena težina prelazi preporučene smernice za upotrebu.
  • Budite sigurni da je ljuljaška za bebu stabilna. Ljuljaška ne sme da se postavlja na neravne površine ili na drugi nameštaj. Proverite da li se ljuljaška može prevrnuti ili preklopiti ako je prenosiva.
  • Ne dozvolite da beba spava u ljuljašci. Ako i zaspi, što pre je prebacite na ravnu, čvrstu površinu i postavite je na leđa.

(Yumama)