Za Katarinu porođaj je bio iz snova, uživala je sa svojom bebom i imala je sjajan tretman u GAK Narodni Front. Kako ističe u porodilištu se osećala "jako lepo kao u svojoj kući". Međutim, njen pakao počinje prvog dana nakon što je sa bebom došla kući: "Želim napomenuti da lošije patronažne sestre u Obrenovcu nisam videla. Prvi dan kada je došla bebi je povukla pupak koji je otpao,beba je nekoliko noći toliko plakala da iskreno ni sama nisam znala šta da radim", počela je svoju priču mama Katarina.

Međutim tu nije bio kraj, umesto da joj pomogne u prvim danima sa bebom, ova patronažna sestra joj je davala jako bizarne i štetne savete:

"Pošto kao prvorotka nisam imala mleka savetovala me da dajem dohranu. Doziranje nije imalo nikavog smisla. Za bebu od nedelju dana 75ml mleka i dojenje. Želim da napomenem da iako me je savetovala da se beba ne doji, jer je LAKŠE uz flašicu, uspela sam da uspostavim laktaciju", rekla je mama devojčice koja sada ima devet meseci i obožava mamino mleko.

Dojenje
Shutterstock Mama doji bebu

"Nisam imala nikakvu obuku za bebu, konstantno je pričala o svojim problemima, koje mene nisu zanimali, samo sam napameti imala kako da uspostavim laktaciju i kako da smanjim detetu grčeve, jer ni sama nisam znala da tako maloj bebi previše dajem da jede. Pitam se šta mi je sve to trebalo.....", priznala je Katarina i podelila savet svim budućim mamama.

"Obavezno se edukujte pre porođaja, da ne biste prošli kao ja".

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, godine) na e-mail: iskustva@yumama.com.

(Yumama)