Ime koje roditelji vrlo često biraju za svoje muško dete je ime Vukašin. Veoma je staro ali je svoj put našlo i u modernom vremenu.

Iako je tipično srpsko, narodno ime, postoje teorije i da nije autentično srpsko. Bilo kako bilo, muško ime Vukašin se može slobodno prevodi kao "sin vuka", odnosno "vukov sin". Svakako je među najpoznatijim nosiocima ovog imena jedan od srpskih kraljeva, Vukašin Mrnjavčević, srpski srednjovekovni velikaš i kralj od 1365. do 1371. godine.

Ovo ime ne ulazi u kategoriju imena sa više značenja. Ono ima samo jedno značenje. Jedno ali vredno. Nastalo je prema staroslavenskoj reči volk što znači derikoža. Takođe je naziv za životinju vuka.

dečak na konopcu.jpg
Shutterstock Dečak se igra

U prošlosti, kada se još verovalo da reč ima dejstvo magije, davalo se muškoj deci kako bi zastrašilo zle duhove koji se klone opasnih zveri. Ime je po običaju davano muškom detetu u porodici u kojoj su vladale smrtonosne bolesti, da bi bolest pobegla iz straha od 'vuka'.

Kroz istoriju u svetu ovo ime definitivno ćemo sresti najviše u Bugarskoj, zatim u Bosni kao i u Srbiji i u Makedoniji. Ako posmatramo istorijske ličnosti zanimljivo je da ih je najviše iz perioda srednjeg i modernog doba. Ovo ime definitivno je ostavilo jak trag u istoriji.

(Yumama)