Mama Beta je nedavno dobila sina, ali njen porođaj uopšte nije bio jednostavan. Tri dana su joj indukovali porođaj gelovima, a onda su je priključili na vensku indukciju. Sve vreme uz nju je bio suprug i pružao joj veliku podršku. Ovo je njeno iskustvo:

"U bolnici sam morala da dođem dan pre termina, a porođaj su mi indukovali puna tri dana gelovima, što je u devetom mesecu trudnoće strašan napor i mučenje za trudnicu. Na kraju su mi se gelovi pokazali kao beskorisni, i rodila sam dva sata nakon što su me priključili na vensku indukciju. Sam porođaj nije bio toliko strašan jer sam jedva čekala taj trenutak, ali sve što je prethodilo bilo je traumatično i nadam se da se nikad više neće ponoviti", kaže mama Beta koja je zbog komplikacija na samom početku trudnoće, sve vreme provela na bolovanju, a imala je i trudnički dijabetes.

"Sam početak trudnoće bio je prilično stresan, pun straha, neizvesnosti, pitanja, ali nakon dva meseca kada se sve normalizovalo, puno sam šetala ali bila sam na oprezu. Pripremala sam se za dolazak bebe, čitala i informisala se o porođaju. Budući da sam išla na indukovani porođaj, za koji sam saznala dve nedelje pre termina, ponovo mi se pojavio veliki upitnik, nisam znala šta da očekujem, a iskustva drugih su govorili da je puno teže i bolnije pa mi se javljao strah koji se na kraju pokazao opravdan", objašnjava i dodaje da joj je velika podrška bio njen suprug.

"Dolazio je svaki dan u bolnicu, šetao je sa mnom po hodnicima, jer sam nakon svake aplikacije gela morala puno da hodam. Bilo je bolno i teško, ali on me je tešio i bio je moje rame za plakanje. Bio je sa mnom i na porođaju, a to mi je beskrajno značilo. I on je na kraju svega rekao da nije požalio ni trenutak i da bi mu bilo jako žao da je propustio taj veliki i važan događaj za oboje. Zajedno smo dočekali našu malu veliku ljubav. Rodio se naš sinčić, prekrasan, velik i zdrav, a naša sreća narasla je do neba. Tada je usledilo sat i po maženja sa mrvicom na mojim grudima. Predivni trenuci za našu malu porodicu", govori mama.

Prvi susret mame i bebe nakon porođaja
Shutterstock Prvi susret mame i bebe nakon porođaja

Kao i brojne mame, i Beta je na početku imala probleme sa dojenjem.

"Na početku nije bilo lako, borili smo se oboje, ali opet uz podršku supruga i savete patronažne sestre, uspeli smo. Bili smo uporni i nakon dve nedelje postajalo je sve lakše, da bi nam kasnije dojenje prešlo u rutinu. Zaista vredi dobra stara izreka, upornost se uvek isplati", kaže mama i dodaje da planira da doji barem godinu dana.

"Već mesec dana naučili smo ga da spava od 8 do 8, naravno uz nekoliko kratkih buđenja za hranjenje. Zato se spavanje danju svodi na dva do tri puta po pola sata, a ostalo vreme smo u akciji i šetnji, ali nam je predivno", zakjučila je.

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, godine) na e-mail: iskustva@yumama.com.

(Yumama)