Milena Lekić je majka dvoje dece, a sa nama je poželela da podeli svoje iskustvo o porođajima, a osetila je "obe strane medalje", i prirodni i carski rez.

"Sa prvim detetom sam se porodila prirodnim putem a sa drugim na carski rez", rekla nam je mama Milena, a onda objasnila kakve su bile njene trudnoće, ali i porođaj:

"Prva trudnoća mi je bila laka, šetala sam nisam imala nikakve probleme do 8.-9. meseca. Nakon toga mi je bilo sve teže. Presla sam termin 10 dana, moja beba nikako da krene.Dva dana pred porođaj bila sam u bolnici zbog probijanja termina. Kada su shvatili da imam manjak trombocita, odlučili su da ubrzaju porođaj. Stavili su mi gel koji će podstaći porođaj i šetala sam što više", kaže Milena.

Međutim, ova mama će svoj porođaj zauvek pamtiti po tome što je sa njom u sobi bila jedna Kineskinja, koja im je otkrila taktike ubrzavanja porođaja koje se koristi u Kini.

"Žena iz Kine nam je rekla da one u Kini hodaju brzo kako bi podstakle porođaj, a moja cimerka koja je takođe dobila stimulaciju kao i ja, krenule smo da špartamo. A onda nam je Kineskinja rekla da oni rade i čučnjeve. Cimerka je uradila 5, a ja samo jedan i ispao mi je sluzni čep. Otišla sam kod sestre da kažem da mi je čep ispao, doktor me je pregledao i već sam bila otvorena 3 prsta. Odmah su mespustili u salu za porođaj. Nisam imala bolove, ali kontrakcije jesam. Babica me je savetovala da odspavam jer je bila noć, što sam i uradila. Probudila sam se u 7 sati, umila se i vratila se na porošajni sto. Onda je došao doktor koji mi je probušio vodenjak, aonda je počeo stres i haos", otkriva nam ova dvostruka mama.

Žena sa kontrakcijama
Shutterstock Žena sa kontrakcijama

Njena beba iznenadila je i lekare i babice, i kako su rekli, bilo je "knap" da može da izgura, a da ne ide na hitan carski rez.

"Napinjala sam se ne znam ni ja koliko puta, dokroka je gurala noge (čak je krevet koji je bio zakočen pomerila), davali su mi injekcije za otvaranje. I na kraju mi je doktorka izgurala bebu. Svi su bili u šoku. Ja tada nisam znala šta se dešava. Doktorka je izašla ispred i rekla mom suprugu: 'dobili ste dete 4.440 g, žena vam je fine građe, knap je bilo da izađe.' Kada su izašli iz sale sa bebom samo su mi kratko pokazali dete i odneli, a onda mi rekli: 'ako niste znali, samo da vam kažemo da je devojčice'. Hvala Bogu, sve je bilo u redu."

Oporavak posle ovog porođaja trajao je dugo, imala je veliki rez i kako kaže, dva meseca posle porođaja nije mogla da sedne lepo.

Mama i novorođenče
Shutterstock Mama i novorođenče

Međutim, onda je došao drugi porođaj, a evo kako je on protekao.

"Drugo dete je od 7. meseca okrenuto karlično. Doktor mi je rekao da će me porodici carskim rezom, i kada mi je dao papire za konzilijum, tu noć mi je pukao vodenjak. Primili su me po hitnom postupku.

"Uspavali su me, a kada sam se probudila imala sam tako velike bolove, kao najjače kontrakcije. Sreća, sve više su popuštale, a najteže mi je bilo da siđem sa kreveta i da se popnem. Posle 3 dana sam šetala normalno, a posle 10 dana su mi izvadili konce", rekla je Milena i zaključila:

"Mnogo sam bolje funkcionisala posle porođaja carskim rezom nego prirodnog porođaja. Lakše sam se oporavila, ali to je samo moje iskustvo", zaključila je.

*** Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, godine) na e-mail: iskustva@yumama.com.

(Yumama)