Novopečeni očevi su najčešće zbunjeni svojom novom ulogom, a dolazak bebe potpuno poremeti njihove navike i ritam. Mame su te koje se vrlo brzo adaptiraju, a kod očeva to ide malo drugačije. Neki očevi uopšte ne shvate to kao neku promenu nego nastave sa životom kao ranije, zbog čega se nedavno i požalila jedna mama.

Očevi moraju da znaju da je veoma bitno da pomognu svojim partnerkama koje upravo prolaze kroz emotivnu i telesnu promenu.

Predstavljamo vam pet načina na koja možete pomoći svojoj supruzi kada kući stigne sa vašom bebom.

1. Ne delite savete

Bez obzira na to koliko vam se činilo normalno, rečenice poput: 'Mislim da je beba gladna' ili 'Ukakila se', bolje je da ne izgovarate, već se prihvatite posla i ponudite pomoć oko presvlačenja, a dok majka hrani bebu skuvajte joj čaj, supu ili ponudite neki obrok.

2. Dajte joj dva sata slobodno

Pitajte svoju partnerku da li joj je potreban odmor, i bar dva sata dnevno dajte joj da se odmori, jede na miru, da se istušira... A vi budite ti koji će preuzeti brigu o bebi.

Tata i beba
Shutterstock Tata i beba

3. Podignite bebu i držite je da podrigne

Dojenje na zahtev je iscrpljujuće i vaš angažman će sigurno biti primećen i cenjen. Pomozite mami nakon dojenja, tako što ćete podići bebu da podrigne, a mami omogućiti kratak predah.

4. Ne forsirajte seksualni odnos

Još jedna stvar koje morate biti svesni jeste da vaša partnerka neće biti spremna za intimne odnose. Sa time se odmah pomirite i pokažite razumevanje jer je ona prošla kroz najveću bol i treba da prođe dovoljno vremena da se oporavi.

5. Podelite zaduženja

Podela zaduženja je od izuzetne važnosti! To što veći deo provedete na poslu ne znači da ste oslobođeni kućnih poslova. Pomozite da sredite stan ili da odete sa bebom u šetnju, i tako mami date malo vremena jer iako je ceo dan kući sa bebom, morate znati da ona nekad nema vremena ni vode da popije.

(Yumama)