Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJTUŽNIJA SRPSKA IMENA: Mnogi ih i danas daju deci, a ne znaju njihova prava značenja

Lista srpskih imena sa najtužnijim značenjem.

 Mama, beba Izvor: Shutterstock

Kada biraju imena za bebu, neki roditelji se okreću tradiciji, dok drugi žele da isprate trendove, a ima i onih koji ipak razmišljaju o značenju imena koje će njihovo dete nositi.

Ukoliko spadate u poslednju kategoriju, trebalo bi da izbegnete ova imena jer imaju tužna ili čak ružna značenja:

Možda će vas zanimati

Tugomir/Tugomirka – ime je nastalo u narodu spajanjem reči "tuga" i "mir". U prenesenom značenju znači da roditelji toliko "čeznu za mirom" da su tužni i nesrećni.

Prodan/Prodana – staro slavenosrpsko zaštitno ime, davalo se onom detetu koje je "od Boga dato" kao zamena za starije koje je stradalo.

Jaglika – ime se davalo devojčicama ukoliko je kuća u žalosti, na primer, ako je otac poginuo pre rođenja deteta ili majka ne preživi porođaj.

Stadija – ime se davalo devojčicama da bi, nakon nje, prestala da se rađaju ženska deca.

 Mama i beba
Mama i beba
Izvor: Shutterstock

Dostana/Dostinja – davalo se detetu u funkciji zaustavljanja daljeg rađanja u porodici gde je već bilo dovoljno dece.

Stana/Stanka/Stanija/Stanica/Stanika – slično kao i imena iznad, davala su se da bi prestalo rađanje ženske dece.

Vlasije/Vlajko – Vlasije je muško ime grčkog porekla i znači "strog", "grub", "trom".

Gorčin/Gorčilo – ime izvedeno od osnove prideva "gorko", "gorčina", "gorak". Davalo se deci da se zaštitila od zlih duhova jer oni, kaže verovanje, zaobilaze "gorku" decu jer im ne mogu nauditi.

Mina – veoma popularno ime koje je u osnovi bilo nadimak od imena Jasnima, Emina, Milena, Vilhemina… Osnovna je etimološka pretpostavka da ime Mina jeste poreklom iz staro grčkog jezika i to kao izvedenica od muškog ličnog imena Menas, ili da je poreklom od grčke reči "mens; menas", a u značenju mesec; zvezda; sjaj; mesečina, mesečeva mena.

 Beba
Beba
Izvor: Shutterstock

Nenad – ime nastalo od glаgolа "nаdаti se", sа negаcijom, tj. "iznenaditi se". Ime se najčešće daje deci koja su došla na ovaj svet "nenadano", "iznenada", kome se roditelji nisu nadali ili nije bilo željeno.

Najda/Najdan – ime nastalo od korena reči "nađena" tj. starog glagola "najdena". Nekada je bio običaj da se dete ostavi na putu, obično na raskrsnici, da bi se dete i porodica spasili od uroka. Dete onda kao bude tu nađeno, i tako se prekida sa bolestima i umiranjem u porodici.

(Yumama)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica