Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RAZLIKUJTE PRAVE OD LAŽNIH KONTRAKCIJA: Ako ovo osećate, vreme je da se spakujete i krenete u porodilište

Nemojte da vas zbune! Evo kako da razlikujete lažne od pravih kontrakcija.

 Trudnica, kontrakcije, bol Izvor: Shutterstock

Kada ste pred kraj vaše trudnoće, kontrakcije su poput alarma koje vas upozoravaju da se vaša beba sprema da upozna svet. Međutim, neke kontrakcije mogu biti lažne i važno je znati kako da ih razlikujete, da ne biste bespotrebno odlazili u bolnicu.

Brakston-Hiksove kontrakcije

Brakston-Hiksove kontrakcije su lažne, nazvane po lekaru koji ih je prvi opisao. Možete ih smatrati pripremnim, kada vaše telo uvežbava dolazak bebe, ali one nisu znak da porođaj kreće.

Iako mogu istanjiti grlić materice kao prave kontrakcije, one na kraju neće dovesti do porođaja.

Možda će vas zanimati

One obično počinju u trećem trimestru trudnoće i osetićete ih s vremena na vreme, obično popodne ili uveče, a posebno nakon veće aktivnosti tokom dana. Mogu biti češće što se približavate terminu porođaja.

Kada dođe do ovih kontrakcija, osetićete stezanje u stomaku koje obično nije bolno, ali može i da bude. Ovo su znaci da su u pitanju "lažne" kontrakcije:

- Kontrakcije koje dolaze i prolaze
- Kontrakcije koje ne postaju jače ili bliže jedna drugoj
- Kontrakcije koje nestaju kada promenite položaj ili ispraznite bešiku

 Žena oseća kontrakcije
Žena oseća kontrakcije
Izvor: Shutterstock

Šta su stvarne porođajne kontrakcije?

Prave kontrakcije se dešavaju kada vaše telo oslobodi hormon oksitocin, koji stimuliše matericu da se ne kontrahuje. To je signal da porođaj sledi ubrzo.

- Počinju oko 40. nedelje trudnoće
- Ako počnu pre 37. nedelje mogu se klasifikovati kao prevremeni porođaj

Prave kontrakcije zatežu gornji deo materice kako bi gurnule bebu u porođajni kanal u pripremi za porođaj. One takođe omekšavaju grlić materice kako bi pomogle bebi da lakše izađe.

Prave kontrakcije mnogi opisuju kao talas, počeći odpozadi i krećući se ka napred. Bol počinje tiho, raste do vrhunca, i konačno nestaje. Ako dodirnete stomak, osetićete da je vrlo tvrd tokom kontrakcije.

Tek kada su kontrakcije ravnomerno raspoređene, na primer u razmaku od pet minuta, a vreme između njih postaje kraće, možete reći da počinje porođaj. One vremenom postaju sve intenzivnije i bolnije.

E, tada je vreme da pozovete svog lekara i da se uputite ka bolnici, uskoro ćete upoznati osobu u koju ćete se na prvi pogled zaljubiti.

(Yumama)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica