Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porođaj carskim rezom: Koje sve vrste anestezije postoje?

Ukoliko će vaše dete doći na svet ovim operativnim zahvatom, potrebno je da se informišete o tome koje sve anestezije postoje, kako one deluju, koje su im prednosti ali i nedostaci.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Da bi se porođaj završio carskim rezom (sectio caesarea), neophodno je da postoje medicinski razlozi za to. One mogu da budu vezane za majku ili za bebu, ili kombinovane - i za majku i za bebu. 

Ovaj operativni zahvat radi se pod anestezijom, a evo i koje sve vrste postoje i kako one deluju.

Vrste anestezije

Postoje dve glavne vrste anestezije:

regionalna, i

opšta (totalna).

Statistika

Svako peto dete se rađa carskim rezom, a dve trećine ovakvih  porođaja je neočekivano. 

Većina carskih rezova radi se u regionalnoj anesteziji u kojoj ste budni, ali je osećaj iz donjeg dela tela umrtvljen. Obično je sigurnija za majku i dete i omogućava da vi i vaš partner (ukoliko je prisutan) zajedno doživite porođaj.

Vrste regionalne anestezije 

1. Spinalna – metoda koja se najčešće koristi. Može se primeniti i kod planiranih i kod hitnih carskih rezova. Živci i kičmena moždina koji prenose osećaje iz donjih delova vašeg tela (kao i nalog mišićima da se pokreću ) nalaze se u omotaču koji je ispunjen tečnošću unutar vaše kičme. Lokalni anestetik unosi se u tu tečnost, koristeći pri tome veoma tanku iglu. Spinalna anestezija nastupa brzo sa malom dozom anestetika.

2. Epiduralna – tanka plastična cevčica ili kateter postavlja se izvan omotača ispunjenog tečnošću, pored živaca koji prenose bol iz materice. Epiduralna anestezija se često koristi za olakšanje bola prilikom vaginalnog porođaja koristeći rastvor lokalnog anestetika male koncentracije.

Ako je potrebno uraditi carski rez epiduralna analgezija se može pojačati dajući anestetički rastvor veće koncentracije. U epiduralnoj anesteziji potrebna je veća doza lokalnog anestetika nego u spinalnoj i potrebno je duže vremena da bi nastupilo dejstvo.

3. Kombinovana spinalno – epiduralna (CSE) – kombinacija prethodne dve vrste anestezije. Spinalna se može koristiti za carski rez, a epiduralna kada je porebno dodati više anestetika i kada treba otkloniti bolove posle operacije.

Opšta anestezija

Ako za carski rez dobijete opštu anesteziju, bićete uspavani. Danas se opšta anestezija koristi ređe. Može biti neophodna u nekim hitnim stanjima, ili ako postoji neki razlog zbog kojeg je regionalna anestezija neodgovarajuća.

Preoperativnu pripremu zahteva svaka anestezija. A sastoji se od prikupljanja određenih analiza i posete anestezilogu. Anesteziolog će tada pogledati rezultate analiza, odgovoriti na sva vaša pitanja i predložiti najbolju vrstu anestezije.

Povezane vesti

Razlika između regionalne i opšte anestezije?

Regionalna: 

Biće te zamoljeni da sednete ili legnete na bok uz jako savijena leđa. Anesteziolog će dezinfikovati kožu leđa antiseptikom što ćete osećati kao hlađenje. Zatim će pronaći prikladnu tačku u sredini donjeg dela leđa i dati vam injekciju male količine lokalnog anestetika da umrtvi kožu. To se ponekad oseti kao kratkotrajni ubod komarca.

Za spinalnu anesteziju staviće vam spinalnu iglu u leđa, što obično nije bolno. Ponekad možete osetiti trnjenje, kao mali električni udar duž jedne noge kako igla napreduje. Ovo morate signalizirati ali je važno da ostanete mirni dok vam postavljaju iglu. Kad je igla na pravom mestu daće vam lokalni anestetik, a zatim odstraniti iglu. Postupak obično traje par minuta, ali ako bude poteškoća sa postavljanjem igle može potrajati duže.

Za epiduralnu anesteziju potrebna je deblja igla koja omogućava da se kroz nju postavi kateter u epiduralni prostor. Kao i kod spinalne, ovo ponekad izaziva trnjenje kao mali električni udar duž noge. Važno je ostati miran dok anestetiolog postavlja kateter, ali jednom kad je kateter postavljen, igla se odstrani i više ne morate mirovati. Ako već imate postavljen kateter za olakšavanje bola tokom vaginalnog porođaja tada anesteziolog mora dati jaču dozu (koncentraciju) lokalnog anestetika kroz kateter ako je potrebno uraditi carski rez.

Ako je carski rez vrlo hitan može se dogoditit da nema dovoljno vremena za pojačanje anestezije preko epiduralnog katetera i tada se preporučije druga vrsta anestezije.

Znak da anestezija ( spinalna ili epiduralna) je osećaj toplote u nogama. Možda ćete osećati i bockanje. Utrnulost će postepeno napredovati prema gornjim delovima vašeg tela. Anesteziolog će proveriti koliko je visoko blok napredovao pre početka operacije. Ponekad je potrebno menjati položaj tela.. Često će vam se meriti krvni pritisak. Kad anestetik počne da deluje babica će vam postaviti cevčicu (urinarni kateter) u mokraćnu bešiku kako bi se bešika praznila tokom opracije.

Za operaciju bićete postavljeni u ležeći položaj sa blagim nagibom na levu stranu. Ako u bilo kom času osetite mučninu recite to anesteziologu. To je često uzrokovanom padom krvnog pritiska. Anesteziolog će vam dati adekvatan lek za to. Dok se dete ne rodi davaće vam kiseonik preko prozirne plastične maske.

Povezane vesti

Opšta anestezija:

Dobićete antacid (lek koji smanjuje količinu kiseline u želucu) da popijete ili kao injekciju. Urinarni kateter će babica uvesti pre opšte anestezije. Anesteziolog će vam dati da udišete čist kiseonik preko maske za lice. Kada su akušer i ceo tim spremni, anesteziolog će vam dati anestetik u venu i uspavaće vas. Anestetik deluje vrlo brzo. Nakon toga postavlja se cev u vaš dušnik da spreči ulazak želudačnog sadržaja u pluća i da omogući aparatu da diše za vas. Anesteziolog će i dalje davati anestetik da bi bili "uspavani" tokom cele operacije. Ali vi nećete znati ništa o tome, niti ćete osećati bol.

Kada se probudite možda ćete osećati neprijatnost u grlu od cevi kao i bol od operacije. Takođe možete osećati mučninu i pospanost neko vreme. Ali uskoro bi trebalo da se potpuno oporavite.

  Foto: Shutterstock

Kada je neophodna opšta anestezija?

U nekim stanjima kada je je poremećeno zgrušavanje krvi bolje je izbegavati regionalnu anesteziju;

Može se dogoditi da nema dovoljno vremena da regionalna anestezija deluje;

Regionalnu anesteziju je vrlo teško, ponekad i nemoguće dati kod teških deformacija kičmenog stuba;

Ponekad, spinalna i epiduralna anestezija ne deluju dovoljno.

Povezane vesti

Prednosti regionalne anestezije u odnosu na opštu

Spinalna ili epiduralna su obično sigurnije za vas i vaše dete;

Nećete biti pospani nakon porođaja;

Omogućava vam da ranije započne te sa dojenjem i uspostavite kontakt sa svojim detetom,

Imaćete bolju kontrolu bolova nakon porođaja, i

Vaše dete će se roditi budnije.

Nedostaci regionalne anestezije u odnosu na opštu

Spinalna ili epiduralna mogu sniziti krvni pritisak, iako se ovo lako tretira;

Može biti potrebno duže vreme da počne delovanje lokalnog anestetika u odnosu na opšte anestetike;

Ponekad se može desiti da osećate drhtavicu;

Retko, ali je moguće da regionalna anestezija ne deluje potpuno tako da može biti neophodna opšta anestezija.

Povezane vesti

Regionalna anestezija može izazvati

Bocakanje duž jedne noge je češće kod spinalne. ( Kod otprilike jedne od deset hiljada spinalnih anestezija ovo može potrajati nekolikoo nedelja ili meseci);

Svrab za vreme operacije ili nakon nje, ali ovo se može otkloniti;

Tešku glavobolju kod manje od jedne na stotinu žena. Leči se analgeticima I infuzijom tečnost;

Napetost ili umereni bol na mestu uboda u leđima, tokom nekoliko dana. Ovo nije neuobičejeno.

Izvor: GAK Narodni front ( Preuzeto i prilagođeno iz: Obstetric Anesthetists Association, 2008, www.oaaformothers.info)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica