Iako bi nakon porođaja trebalo da se osećaju olakšano i ushićeno, porodilje ne treba da se iznenade ako im se telo nekontrolisano bude treslo nakon što se porođaj završi.

Bez obzira na to da li se porodila vaginalno ili carskim rezom, sasvim je normalno da se telo porodilje trese, čak i sat vremena nakon porođaja.

Drhtavica nakon porođaja vrlo je česta, ali se o njoj vrlo malo govori, verovatno zbog toga što obično prolazi prilično brzo. Studije su pokazale da 44 odsto žena prijavi drhtanje tokom porođaja ili neposredno posle njega.

Ginekolozi objašnjavaju da se nakon velikog fizičkog i psihičkog stresa telo fiziološki opušta, pa se aktiviraju duboki mišići koji podrhtavaju. Tako se oslobađaju "nagomilanog stresa", dovodeći osobu u mirnije stanje.

Drhtavica nakon porođaja nije opasna, ali može biti neprijatna i pomalo čudna, pogotovo ako zubi cvokoću dok je porodilji beba na grudima. Ako osetite drhtavicu, treba da obavestite babice, jer one mogu pomoći tako što će vas prekiriti toplim pokrivačima kako bi vam olakšale drhtanje.

Neke mame se brinu da će držanje djeteta dok se tresu našteti bebi, ali vibracije tela zapravo mogu umiriti novorođenče. Ono na šta se mora paziti jeste sigurnost bebe, odnosno držanje, zato babica ili pratnja na porođaju mogu da pomognu, tako što će biti uz porodilju.

Drhtanje bi trebalo da popusti u toku jednog sata. U retkim slučajevima može se nastaviti i nakon toga, o čemu mora biti obavešten doktor.

Pročitajte i...