U svim delovima sveta i različitim kulturama kada govorimo o posle porođajnom periodu jedno je isto - fokusiranje na uspostavljanje veze između mame i bebe.

Kina

Mesec dana nakon porođaja, mame u Kini imaju ograničenja koja se odnose na hranu, piće i stvari koje mogu da rade.

Sirovo voće i meso su zabranjeni kao i hladna voda. Mame se hrane supama i čorbama koje pomažu da se stvara veća količina mleka. Takođe, u prvom mesecu nije im dozvoljeno ni kupanje.

U ovom periodu mame su pidžamicama, toplim čarapama i odmaraju se, kako bi se njihovo telo vratilo u normalu i ojačalo.

Francuska

U Francuskoj majke kada izađu iz bolnice nisu prepuštene same sebi.

Medicinske sestre svaki dan obavljaju rutinske pozive i podsećaju ih za lekove, brinu da li su sve krvne analize obavljene... Takođe, novopečene mame imaju fizikalnu terapiju koja im pomaže da se mišići karličnog dela vrate u stanje pre porođaja.

Indija

Indija ima dugu tradiciju kada je postporođajno "zatočeništvo" u pitanju. To zvuči jako grubo, međutim evo o čemu se radi.

U periodu od 40 do 60 dana majka i beba su obavezne da budu u kući zbog opasnosti od infekcija i bolesti. Tokom ovog perioda majka je na hranljivoj dijeti i jede isključivo lako svarljivu hranu kako bi održala toplotu tela konstantnom.

Korišćenje sapuna je zabranjeno, pa se majke služe biljnim preparatima za negu. I poslednja, i verovatno najbolja stvar - dobijaju svakodnevne masaže celog tela različitim uljima kako bi oporavile i ojačale telo posle porođaja.

vreme-za-mamu-i-bebu-posleporodjajni-obicaji-sa-svih-strana-svet

foto: Shutterstock

Nigerija

Nigerija ima simboličnu tradiciju kada je prvo bebino kupanje u pitanju i iako se čini da je usmereno ka bebi, ustvari je za mamu. 

Baka tradicionalno prvi put kupa bebu i to se radi kako bi majka shvatila da nije sama i da će imati pomoć oko novog člana porodice od čitave zajednice žena spremnih da uskoče kada je pomoć potrebna.

Nemačka 

Kada žena u Nemačkoj ostane u drugom stanju od ginekologa dobije knjižicu na prvom pregledu.

Ovu knjižicu žena čuva i nosi na svaki sledeći pregled čak i kada se porodi. Ovo je jako važno kako bi doktori mogli da prate napredak trudnoće i da budu upućeni u neke eventualne opasnosti.

Latinska Amerika

U zemljama Latinske Amerike "karantin" je obavezan, samo što ovde traje šest nedelja.

Majke se uzdržavaju od seksa, određene hrane i ne obavljaju ništa od teških poslova. Čitava poenta "karantina" jeste da se majka posveti dojenju, čuvanju i zbližavanju sa bebom.

Tokom ovog perioda ostatak porodice je tu da pomogne sa ostalom decom ako ih roditelji imaju, kuvaju i spremaju kuću.

Finska

Finska ima jednu tradiciju o kojoj se u poslednjih nekoliko godina najviše priča. Svaka beba u Finskoj na poklon dobija "kutiju za bebe".

Kutija ima maleni dušek i može da se koristi kao krevetac za bebu. Uz dušek, u kutiji se nalazi i niz drugih potrepština za novorođenče: odeća, skafander sa kapicom, pelene, slikovnica, kozmetika za bebe...

Nju Džersi i Alabama su vođene ovim primerom usvojile isti zakon i tako smanjile stopu smrtnosti novorođenčadi.