Izbor imena za decu nikada nije jednostavan. Retko koji roditelj odmah zna koje će ime da odabere, i ne predomisli se do rođenja bebe. U poslednje vreme su sve popularnija moderna i kratka imena, ali ako niste njihov ljubitelj predstavljamo vam tri muška imena koja nikada ne izlaze iz mode.

Sva tri imena koja smo odabrali za vas su stara, zvučna, imaju divna značenja i počinju na slovo B. Evo o kojim imenima je reč:

Branko

Tipično srpsko, muško ime Branko se smatra slovenskim nasleđem. Vodi poreklo od glagola "braniti", ali u smislu borbe.

Uzevši u obzir poreklo ovog imena, Branko se slobodno prevodi kao "onaj koji se bori", odnosno "onaj koji brani". Prema drugom tumačenju, ovo ime označava osobu koja je jaka.

Bojan

Staroslavensko ime. Smatra se da izvodi porijeklo iz avarskog "bojan" u značenju "bogat, imućan".

Nasuprot ovome, drugi smatraju da je ovo ime izvedeno od osnove "bojati se" (onaj koji se boji) i označava nekog ko je ko je plašljive prirode i daje se detetu sa ciljem da osoba u životu bude oprezna.

Dečak, park, igra
Shutterstock Dečak u parku

Božidar

Ime dolazi od grčke reči 'Theodoros' što u prevodu znači 'theos' - Bog i 'doron' - Dar, tačnije Dar od Boga.

Ovo ime se ranije davalo detetu kog su roditelji dugo i željno očekivali pa im ga je Bog napokon dao. Kako kaže staro verovanje, svi muškarci sa imenom Božidar su dobri ljudi, vrlo pametni, otvoreni i zabavni!

(Yumama)