Skoro da nema trudnice koja jedva čeka kontrolu kod ginekologa kako bi se uverila da je sa njenom bebom sve u redu, da bi se onda opustila, pa posle nekog vremena ponovo jedva čekala narednu kontrolu. To je normalno, jer kada shvatite da dete raste u vama, nekako se sve promeni i svaka briga usmerena je samo na bebin rast i razvoj.

Kako biste smanjili brigu, donosimo vam znakove zdrave bebe. Neke i same možete da ih primetite, pa obratite pažnju i ostanite smirene.

Pokret

Beba počinje da se kreće nakon pet meseci od začeća, tačnije od 18.-22. nedelje trudnoće. Šestomesečna beba reaguje na zvuk pokretom. Otprilike u sedmom mesecu, fetus reaguje na stimulanse poput svetlosti, zvuka ili bola. Do osmog meseca beba počinje da menja svoj položaj i sve češće udara. Istraživanja su pokazala da oko devetog meseca kretanje postaje manje zbog manje prostora, a sve ovo su znaci da je vaša beba u stomaku zdrava.

Normalan rast

Postoji nekoliko načina za merenje rasta i razvoja fetusa. Vaš lekar će uraditi ultrazvuk kako bi pratio zdravlje i razvoj vaše bebe. Generalno, fetus raste za 5 cm svakog meseca. Dakle, do sedmog meseca vaša beba bi trebalo da bude dugačka oko 35,5 cm. U trećem tromesečju zdrav fetus svake nedelje postaje teži za 700 grama. Generalno, do devetog meseca, fetus teži oko 3 kilograma i dugačak je 45-50 cm. Sve ovo su znaci zdravog fetusa u materici.

Trudnoća, mučnina, trudnica, gorušica, jabuka
Shutterstock Trudnica jede jabuku

Otkucaji srca

Srce bebe počinje da kuca oko pete nedelje trudnoće. Međutim, njegovo otkrivanje je mnogo lakše pred kraj prvog tromesečja putem elektronskog praćenja fetusa. Da bi potvrdio zdravlje vaše bebe, vaš lekar će uvek pratiti otkucaje srca vaše bebe i provesti na tome nekoliko minuta. Zdravi otkucaji srca kreću se između 110 i 160 otkucaja u minuti.

Položaj u periodu pred porođaj

Tokom devetog meseca, kretanje bebe postaje minimalno. Zdrava beba zauzima položaj prednjačeće glave, i kreće se ka porođajnom kanalu.

Porođaj, podrška, tata
Shutterstock Tata pruža podršku mami na porođaju

Povećanje težine i stomaka buduće mame

Povećanje telesne težine tokom trudnoće je siguran znak. Očekivano je da mame dobiju oko 12 do 15 kilograma u trudnoći. Vaš stomak takođe treba da raste iz meseca u mesec, i to je jedan od jasnih znakova zdrave treudnoće.

(Yumama)