Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Idealna telesna težina u trudnoći

Neadekvatna telesna težina može da bude uzrok problema u trudnoći.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Gojazne žene češće imaju komplikacije tokom graviditeta, dok pothranjene češće rađaju decu male telesne mase. Najbolji način da izbegnete ove probleme jeste da u trudnoću uđete sa idealnom telesnom težinom. Poslednjih godina, preporuka je da se žene tokom trudnoće ugoje 9-11,5 kilograma, ili 20 odsto od idealne telesne težine. Poslednja istraživanja su pokazala da su buduće majke, koje su se ugojile 14-18 kilograma, rađale krupnije bebe.

Lorencova formula
Prosečno dobijanje u telesnoj masi za vreme trudnoće iznosi 11,5 kilograma. Najveći deo toga (4,5-6 kilograma) se dobije u poslednjem trimestru. Oko 3,5-5,5 kilograma se dobije u drugom, a samo oko dva kilograma u prvom trimestru.
Što ste bliže idealnoj težini, veće su vaše šanse da zatrudnite i održite zdravu trudnoću
Naravno, ne počinju sve žene trudnoću idealno teške. Planiranje trudnoće podrazumeva dovođenje telesne mase u optimalne granice. Postoji nekoliko fomula na osnovu kojih se izračunava idealna telesna težina. Najčešće primenjivana je Lorencova:


TT (optimalna telesna težina) = TV (telesna visina) – 100 – (TV – 150)/2,5.

  Indeks telesne mase
Poslednjih decenija, češće se koristi indeks telesne mase (BMI), koji označava odnos telesne visine i težine, a izračunava se po formuli: TT (telesna težina u kg) / (TV u m) 2.
Optimalne granice BMI su od 18,5 do 24 9, a 25 do 29,9 označava prekomernu telesnu težinu. BMI preko 30 znači gojaznost.

Ni previše, ni premalo
Ako imate manje od 85 odsto od idealne telesne težine (TT), postoji mogućnost da rodite bebu manje porođajne težine. Ukoliko vam je telesna težina preko 135 odsto od idealne - u riziku ste od dijabetesa, hipertenzije (visokog krvnog pritiska) i

Prosečno dobijanje u telesnoj masi za vreme trudnoće iznosi 11,5 kilograma, a najveći deo toga (4,5-6 kilograma), se dobije u poslednjem trimestru

mnogih teškoća tokom trudnoće. Međutim, ukoliko imate manjak telesne težine, ne znači da treba da "navalite" na slatkiše. Odaberite zdraviji način ishrane tako što ćete da povećate kalorijski unos sa najmanje tri kompletna obroka dnevno, češćim užinama, i uzimanjem više mleka i sokova.

Zaboravite na dijete
Gubitak kilograma može da bude i teži. Međutim, nekoliko  jednostavnih promena navika, uz dobru disciplinu - može da dovede do željenog cilja.
Nipošto nemojte da sprovodite dijete koje iz ishrane eliminišu hranljive sastojke neophodne za trudnoću. Radije se opredelite za hranu koja sadrži manje masti i više vlakana, uključite mršavo meso (ribu, živinsko meso), cele žitarice i mnogo vode.

Redovna fizička aktivnost
Fizička aktivnost je jednako važna kao i ishrana. Pokušajte da uključite redovno vežbanje u dnevnu rutinu najmanje tri meseca pre trudnoće, jer ćete tako lakše da zadržite aktivan način života i tokom graviditeta. Kada smanjite težinu, aktivnost će vam pomoći da održite novonastalo stanje. Ali, ne preterujte, počnite polako i ne premarajte telo. Gubitak težine od pola kilograma nedeljno će učiniti da se gubi mast, a ne voda i mišićno tkivo.
Bilo da morate da smanjite ili povećate telesnu težinu, treba da znate: što ste bliže idealnoj težini, veće su vaše šanse da zatrudnite i održite zdravu trudnoću.

Prim. dr med. Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista    

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica