Imuni sistem je kompleksan odbrambeni sistem koji vas štiti od bakterija, virusa i drugih mikroorganizama. Adekvatna ishrana potpomaže odbrambenu ulogu time što povećava broj belih krvnih ćelija, pomažući im da bolje funkcionišu, a tako se povećava mogućnost za borbu protiv infekcija

Vitamini stimulišu imuni sistem

Balansirana dnevna ishrana sa tri i više obroka obezbeđuje unapređenje nutritivnog statusa i prevenira vitaminski i mineralni deficit. Poznato je da taj deficit kompromituje imuni sistem, a isto rade i slobodni radikali - toksični molekuli kiseonika koji oštećuju svaki deo organizma na ćelijskom nivou. Naime, jedan slobodni radikal može da pokrene brojne, veoma štetne reakcije (razgradnju ćelijske membrane, što može da dovede do prekida važnih procesa u organizmu, kao i do formiranja mutiranih ćelija). Najbolji način da se smanje negativni efekti slobodnih radikala je borba protiv njih - antioksidansima, koji pretvaraju toksične slobodne radikale u neškodljive elemente. Najmoćniji antioksidansi su vitamin A (i najvažniji iz grupe karotenoida, od kojih se u organizmu formira ovaj vitamin - beta karotin), B, C i E, kao i selen. Ovi stimulatori imunog sistema, čiji je najbolji prirodni izvor hrana, u stanju su da se izbore sa većinom pomenutih štetnih molekula.

Obroci za stimulaciju imuniteta

Doručak: đus od narandže, žitarice sa mlekom ili sok od paradajza, tost od integralnog hleba, premaz od sira, kuvano jaje.Ručak: pilav, salata od brokolija ili riba spremljena na teflonu, salata od blitve i krompira.Večera: sendvič od integralnog hleba i ćuretine, zelena salata, paradajz, krastavci, dve breskve, jogurt... ili makaroni sa brokolijem, pečurkama i belim lukom, salata od crvenih paprika, paradajza i crvenog kupusa, voćna salata.

Beli luk najbolji antioksidant

Beli luk je najistaknutiji među hranom koja pojačava imunitet, pa se sa pravom kaže da je pravi „punjač“ imunog sistema. Sa širim antibiotskim spektrom od penicilina, inhibira mnoge viruse. Jedan je od najbogatijih izvora selena, koji je neophodan za proizvodnju moćnog antioksidantnog enzima glutation peroksidaze. Najefikasniji je kada se konzumira sirov.
Generalno, upotreba biljaka u ishrani povećava aktivnost imunog sistema. One povećavaju mobilizaciju efektornih ćelija koje reaguju protiv svih stranih supstanci.

I san je važan

Spavajte više, jer nespavanje može da snizi imunitet i preko 50 odsto. Jedite dosta voća i povrća, pijte svež sok od šargarepe. Napravite frape od jogurta, vanile, raznog voća i malo žitarica. Pijte dosta tečnosti, naročito vode i biljnog čaja.

Ne zaboravite vitamine. Na primer, uzmite 500 miligrama vitamina C kada se osećate prehlađeno, ili su ljudi oko vas prehlađeni. Vitamin E povoljno utiče na imunitet. Na prvi znak prehlade, uzimajte pastile sa cinkom, ali nikako na prazan želudac. Redukujte stres, mislite pozitivno. Pozitivne misli kreiraju pozitivne emocije, a pozitivne emocije jačaju imuni sistem. 

Izvori zdravlja

*Kivi ima više vitamina C od narandže.

*Zeleni kupus je savršen izvor vitamina A.

*Avokado je poznat kao „superhrana“ jer sadrži optimalan nivo ugljenih hidrata, proteina, masti i vitamina E.

*Vitamin B pospešuje stvaranje antitela u borbi protiv infekcija (banana, šargarepa, sočivo, tuna, losos, semenke suncokreta).

*Tokom trudnoće je potrebno da povećete unos cinka (jaja, ćuretina, semenke bundeve).

*Losos i tuna su prirodni rezervoari esencijalnih aminokiselina i masnih kiselina koje su neophodne za optimalni imunitet i stvaranje belih krvnih ćelija. Za vegetarijance, kod kojh često postoji deficit ovih esencijalnih nutrijenata, svež badem je zamena, jer je jedan od najboljih prirodnih izvora esencijalnih masnih i aminokiselina.

*Brokoli, karfiol, kupus, prokelj, blitva i tikvice su bogati beta karotinom koji štiti membrane ćelije - pretežno gastrointestinalnog i respiratornog trakta od najezde slobodnih radikala.

*Zeleni čaj sadrži moćne bioflavonoide koji podstiču imunitet.

*Pčelinji polen je bogat enzimima i drugim moćnim nutritivnim elementima koji pojačavaju imunitet. Takođe pomaže da se eliminišu mnoge alergije na hranu.

Prim. dr med. Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista