Tipično, kako joj i ime kaže, jutarnja mučnina je najgora ujutru, ali se može održavati i tokom čitavog dana i noći. Kod većine žena, ovi simptomi počinju oko četvrte nedelje trudnoće i završavaju se oko dvanaeste, mada ih svaka peta trudnica ima i u drugom trimestru, dok se retko zadržavaju tokom čitave trudnoće.
Uprkos brojnim istraživanjima jutarnja mučnina predstavlja misteriju, ali teoretski je posledica hormonskih promena i varijacija u arterijskom pritisku. Simptomi su mučnina, gubitak apetita, povraćanje, psihogeni efekti, kao depresija i uznemirenost. Ako se pitate se šta možete da uradite da ublažite ovu neprijatnost, mi ćemo vam pomoći dragocenim savetima. Takođe, predlažemo vam da napravite keks ili kolač od đumbira, jer je ovaj ukusan začin dobar „borac" protiv mučnina.
Kako možete da sprečite pojavu mučnina?
-Jedite male, česte obroke, koji će učiniti da želudac nikad ne bude prazan, a varenje će biti olakšano.
-Izbegavajte masnu hranu, alkohol, napitke sa kofeinom, začinjenu hranu.
-Odaberite proteinsku ili hranu bogatu ugljenim hidratima: suvi slani keks ili tost, mleko ili jogurt.
-Izbegavajte da spremate hranu, kad god je moguće, jer većini trudnica sa ovim simptomima smeta miris hrane.
-Pijte dosta tečnosti, posebno vode.
-Mnoga istraživanja pokazala su da đumbir može smanjiti simptome. Obično je dovoljno uzeti 1/8 kafene kašičice, tri do četiri puta dnevno ili piti čaj od đumbira. Takođe ga treba staviti u jela i kolače.
Recepti
Biskvit od đumbira
Potrebno je:
-250g butera
-1 supena kašika sirupa od jabuka
-1 kašika vruće vode
-1 kašika cimeta
-1 kašika mlevenog đumbira
-2 šolje šećera
-2 kašike sode bikarbone
-4 šolje brašna
-2 jajeta
Priprema
Umutite buter i šećer. Dodajte jaja, sirup i bikarbonu sodu rastvorenu u vodi, a zatim dodajte ostale sastojke. Pravite loptice i stavljajte ih u pleh. Pecite oko pola sata na 130 C.
Kolač od kajsija i đumbira
Potrebno je:
-Trećina šolje suvih kajsija
-2 jajeta
-1 kašičica vode
-1 1/3 šolje brašna
-Pola šolje šećera
-Pola kašičice bikarbone sode
-Pola kašičice praška za pecivo
-Četvrtina kašičice soli
-Pola kašičice ekstrakta od vanile
-Pola kašičice đumbira
Priprema
Zagrejte rernu na 175 C. Namažite uljem pleh i pospite brašnom. Potopite kajsije pet minuta u toplu vodu. Osušite i isitnite. Pomešajte brašno, šećer, bikarbonu sodu, prašak za pecivo i so. Dodajte jaja i vanilu i izmešajte tako da testo postane glatko. Dodajte kajsije i đumbir, dobro umesite i stavite da se peče 30 minuta. Kada se ohladi, isecite kolač na štangle debljine 2 cm, vratite ga u rernu i pecite još desetak minuta.
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna