Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dula - psihička i emotivna podrška porodilji

Od pamtiveka, ženama su tokom porođaja pomagale žene. Suština te pomoći nije bila samo znanje i iskustvo, nego i duboko razumevanje

  Izvor: Foto: Shutterstock

Jedno vreme, dominacijom takozvanih kontrolisanih bolničkih porođaja, prevladala je praksa u okviru koje je porođaj tretiran kao bolest, koja je «lečena» sintetičkim hormonima i operacijama poput carskog reza. Babice su, uz svo znanje i razumevanje, bile na neki način potisnute.


Međutim, taj model porađanja se danas polako prevazilazi, uz razumevanje da porođaj nije bolest nego prirodan proces. Stoga se, recimo, u skandinavskim zemljama veliki broj porođaja odvija kod kuće, samo uz pomoć babice. U drugim evropskim državama, trude se da u porodilišta uvedu «kućnu atmosferu», gde babica ponovo ima najvažniju ulogu u vođenju neometanog porođaja.

Građanska inicijativa Majka hrabrost i Udruženje babica Srbije se zalažu da se i kod nas učine prvi koraci ka neophodnom povratku prirodnom, neometanom porođaju i napuštanju prakse «aktivnog vođenja porođaja», koja još uvek dominira u našim porodilištima. Zajedničkim snagama, ova dva udruženja su organizovala obeležavanje Međunarodnog dana babica - 5. maja, prigodnom svečanom sednicom na kojoj su razmatrani koraci u zajedničkoj akciji, kao i proslavom u malom Tašmajdanskom parku, koja je protekla u druženju babica sa majkama i decom.

U Srbiji, žena na porođaj odlazi sama, prepuštajući se u potpunosti profesionalnoj brizi zaposlenih u porodilištu. Retke su žene koje dolaze u pratnji partnera, još ređa porodilišta koja im uopšte dozvoljavaju ulazak u porodilište. Najčešći izgovor za takvu praksu ustanove nalaze u činjenici da porođajni boksovi nisu odvojeni u posebne prostorije, pa nema neophodne privatnosti. I dok istraživanja nedvosmisleno pokazuju da je prisustvo neke bliske osobe porodilji nezamenljiva podrška prilikom donošenja novog života na svet, naše ustanove energiju radije ulažu u pronalaženje sigurnijeg katanca koji će da stave na vrata, nego u pronalaženje načina da se neophodna privatnost obezbedi.

Ipak, postoji rešenje i za takvu situaciju. Shodno svetskoj praksi, uz ženu na porođaj često ne ide samo partner, već i dula - profesionalno obučena žena sa zadatkom pružanja emotivne i psihičke podrške porodilji. I, dok je u «belom svetu» njen zadatak da odmeni porodiljinog partnera, kako bi mogao opušteno da uživa u dolasku svog deteta na svet, kod nas bi dule mogle da imaju ulogu zamene partnera, kome ulazak u porodilište nije dozvoljen.

Na poslednjem sastanku u Ministarstvu zdravlja, krajem aprila, Građanska inicijativa „Majka hrabrost» je predložila pokretanje posebne obuke nezaposlenih babica i pedijatrijskih sestara koje bi se dokvalifikovale za pružanje usluge dule. Ta naša ideja je naišla na dobar odjek, pa smo zamoljeni da pripremimo predlog pilot-projekta obuke i zapošljavanja dula.

Koje su prednosti porođaja uz podršku dule?

Istraživanja dosledno pokazuju da prisustvo dule na porođaju umanjuje potrebu za carskim rezom u 50 odsto slučajeva, skraćuje trajanje prirodnog porođaja za 25 odsto,  smanjuje upotrebu hemijskih stimulatora porođaja za 40 odsto, kao i zahteve za epiduralnom anestezijom za 60 odsto.


Građanska inicijativa «Majka Hrabrost»

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica