Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ishrana trudnica za vreme praznika

Slavlja predstavljaju veliko iskušenje kada je u pitanju hrana, čak i za najdisciplinovanije trudnice. Osim viška kilograma, praznično prejedanje često dovodi do gorušice, bolova u stomaku i drugih probavnih problema.

 Izvor: Foto: Profimedia

Puni stolovi, privlačni mirisi i atmosfera u kojoj svi nešto jedu - prepoznatljiv je "zov" da i vi nešto prezalogajite. Na slavljima se puno jede, između ostalog jer je hrana tako neodoljivo dostupna. A oni koji su "slabi" prema čokoladi, gutaće sve tamno obojene slatkiše. Da ne pominjemo ljubitelje oraha, kojih ima u mnogim kolačima.

Saveti za umerenost u hrani

Naravno, ovo nije preporuka da se uzdržavate od slavskih poslastica. Ali, samokontrola će vam pomoći da budete umereni za stolom, a da ipak uživate.

Povezane vesti

Stoga:

 • Ne preskačite doručak, jer to usporava metabolizam. Takođe, dugotrajno gladovanje dovodi do prejedanja tokom sledećeg obroka.

 • Jedite iz manjeg tanjira. U slučaju da uzmete hranu po drugi put, ukupna količina će biti manja.

 • Nemojte da ispraznite tanjir do kraja.
 • Odložite uzimanje dezerta. Ako malo sačekate, vaša želja će se smanjiti.

 • Izbegavajte kofeinizirane napitke - jer nadražuju želudac i mogu da  izazovu gorušicu.

 • Bilo bi dobro da ne jedete previše. Ako vidite obilje hrane koju volite, odaberite pomalo (ali, zaista pomalo) od svega - tako ćete izbeći pojavu gorušice. Veće količine hrane će dovesti do pritiska na ezofagealni sfinkter (mišić - zatvarač jednjaka), što sigurno dovodi do gorušice. 

 • Kao što je važno koliko jedete, važno je i šta jedete. Gorušicu izazivaju  masna i slatka hrana, naročito čokoladne poslastice.

 • Proteinska hrana je pravi izbor za vas - najbolje je da to bude riba.

 • Sporije jedite. Gorušica se češće javlja ako se obrok pojede na brzinu. Zato sedite udobno, jedite polako, dovoljno dugo žvaćite.

 • Pola sata nakon obroka uzmite žvakaću gumu. Ona dovodi do pojačanog lučenja pljuvačke, koja će da obloži jednjak i zaštiti ga od dejstva kiselog sadržaja iz želuca.

 • Izbegnite lošu naviku da legnete odmah posle obroka, jer horizontalni položaj pomaže vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak.

 • Nemojte da pijete alkohol. Osim što loše deluje na plod, povećava  produkciju kiselog želudačnog sadržaja i "relaksira" ezofagealni sfinkter, što otežava njegovo zatvaranje. Ako se ipak odlučite za malo alkohola, neka to bude belo vino umesto crnog, ili neko razblaženo piće, ili bezalkoholno pivo.  

 • Odmorite se. Praznici su stresni, a stres povećava lučenje želudačne kiseline, pa otud pojačava i gorušicu. Naročito je važno da se odmarate između obroka

Saveti za dane posle slavlja 

* Jutro započnite svežim prirodnim sokom (pomorandža, mandarina, šargarepa, limun, jabuka).

* Unesite dovoljnu količinu vitamina A, C, E i B grupe, jer oslobađaju organizam od toksina.

* Ugljeni hidrati u obliku pahuljica ili integralnog peciva će vam obezbediti energiju potrebnu za radni dan. Dodajte u pahuljice malo suvog voća (kajsije, grožđe, suve smokve, bademe, lešnike). * Tokom dana pijte dosta čaja zbog visokog sadržaja bioflavonoida, koji su moćni antioksidansi.

* Čorbe od povrća će obezbediti unos minerala i dodatno oporaviti vaš organizam. 

* Poželjno je da unesete hranu bogatu vlaknima, jer ona omogućavaju lakše pražnjenje creva. Svakako izbegavajte jela koja se teško vare i izazivaju nadimanje. U ishranu bi trebalo uključiti ananas i papaju, kao i dodatke hrani na bazi ovih namirnica - jer enzimi bromelin i papain  pomažu varenje. Korisno je i konzumiranje fermentisanih mlečnih proizvoda obogaćenih korisnim bakterijama - koje će "podržati" crevnu floru, što je važno u procesu varenja.

* Podelite hranu u više manjih porcija, u kojima će biti dovoljno povrća i nemasnog mesa.

* Neka obrok sadrži namirnice u što više boja (šargarepa, pirinač, cvekla...). Odaberite nekoliko porcija voća i povrća različitih boja - zbog njihovog antioksidantnog učinka.

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica