Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova godina u porodilištu

Jedan u nizu strahova koji prate buduće majke je kakav će tretman imati u porodilištu. Taj strah naročito raste ako se termin porođaja poklapa sa nekim od praznika, među kojima je pravi "bauk" najluđa, novogodišnja noć... ...

 Izvor: Foto: Shutterstock

U razgovoru sa osobljem beogradskih porodilišta smo saznali da nema mesta strahu, čak i ako vas beba na doček povede baš u neko od njih. Doček Nove godine se po malo čemu razlikuje od bilo koje druge noći u porodilištu. Broj lekara i ostalog osoblja u većini slučajeva nije smanjen, a norma dežurstava mora da bude ispunjena. Porodilje su uglavnom uskraćene za prazničnu atmosferu - što se tiče ukrašavanja soba, ali je zato hrana praznična. Nađe se i nešto laganiji dezert.

Šta možete da očekujete za Novu godinu u porodilištu

Na stranu što je svaki porođaj uvek poseban događaj, novogodišnji je zaista poseban - u pravom smislu te reči. Tom prilikom, mamama je omogućeno duže druženje sa bebom, kao i duži podoji. Posete, koje u samom porodilištu nikad nisu dozvoljene, tada se nekako «provuku» (naravno, uz dozvolu), a podrazumevaju viđanje u hodnicima i odvojenim prostorijama. Uvek se nađu i neki poklončići za mame - od sponzora i dobavljača pelena i kozmetike za bebe. Doduše, sadržaj i veličina paketa se razlikuju od bolnice do bolnice.

Praznična atmosfera u porođajnoj sali

Osoblje Gradske bolnice na Zvezdari nam je sa ushićenjem pričalo o porođajima baš oko ponoći. Kažu da opšte raspoloženje i zajedničko odbrojavanje opusti buduće mame. Celokupna atmosfera ih ohrabri, pa i ubrza porođaj - jer su raspoložene porodilje spremnije za saradnju.

Ima tu i raznih anegdota: od mama koje bi želele da se porode pre ponoći - jer je to baš godina zmaja u kineskoj astrologiji, preko onih koje bi gotovo obustavile porođaj do sutra - da se dete ne rodi na svekrvin rođendan!? Pa do mama koje, iako su se porodile 31. decembra, mole da im se upiše 1. januar. Jer: «Šta administracija mari za jedan dan? A dete će ceo život da vuče čitavu godinu zbog jednog dana!» Iako nema novca za neke vanredne, praznične tretmane i ugađanja porodiljama, raspoloženje i predusretljivost su svakako praznični, što je već dovoljan poklon.

Nema mesta za strah i brigu

Sve u svemu, razloga za brigu i strah nema. Ako se porodite u novogodišnjoj noći, verovatno će to biti nezaboravan doček. Osim što ćete izbeći spremanje brda hrane i raspremanje nakon slavlja, provešćete prazničnu noć sa malim bićem koje će vam ostatak života biti najvažnije na svetu. Uostalom, godina će brzo da projuri. A onda, eto opet dočeka i prilike za glamur... ili sudoperu, kako kome zapadne.

Kojeg god dana da se porodite, želimo vam mnogo sreće u godini koja sledi!

Jasmina Jovanović

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica