Većina začinskih trava koje se koriste u kulinarstvu, mogu da se koriste i tokom trudnoće, ali u malim količinama, da ne bi izazvale grčeve i prevremeni porođaj. Tu spadaju: celer, čili, cimet, komorač, oraščić, origano, peršun, nana, ruzmarin, šafran, žalfija, majčina dušica.
Neke začinske biljke, međutim, izazivaju kontrakcije uterusa, pa mogu da dovedu do spontanog pobačaja, prevremenog porođaja i da oštete fetus. Druge izazivaju povišen krvni pritisak, ali i defekte na rođenju.
U trudnoći se ne preporučuju:
Bosiljak, a naročito njegovo ulje - koje je stimulator materice, pa može da se koristi jedino u toku porođaja.
Kim može da izazove grčeve i prevremeni porođaj.
Prim. dr med. Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista
Koliko dugo posle carskog reza ne smete da zatrudnite? Ako prođe manje od ovoga veće su šanse za komplikacije
20 najlepših kratkih imena za devojčice: Roditelji ih obožavaju, imaju samo 3 ili 4 slova
Kako da se pripremite za porođaj? 7 važnih stvari koje treba da uradite na kraju trudnoće
Emilija čeka 7. sina, a dr Milošević otkriva: Jesu li neke žene predodređene da rađaju samo dečake?
Koje ukuse najviše vole bebe u stomaku? Evo i zašto trudnice treba da jedu čokoladu