Uprkos brojnim istraživanjima, jutarnja mučnina predstavlja misteriju, ali je teoretski - posledica hormonskih promena i varijacija u arterijskom pritisku. Skoro dve trećine trudnica pati od nje. Kod većine, ovi simptomi počinju oko četvrte nedelje trudnoće i završavaju se oko dvanaeste, mada ih svaka peta trudnica ima i u drugom trimestru, dok se retko zadržavaju tokom čitave trudnoće.

Ko je odgovoran za vašu muku?

Hormon humani gonadotropin (HCG) pomaže trudnoći, ali ima efekata na digestivni sistem. Kao lekovi, i hormoni imaju nekoliko neprijatnih propratnih efekata. Kada se nivo hormona holecistokinina poveća u trudnoći, on povećava efikasnost varenja, dovodeći do bolje metaboličke upotrebe hrane. Međutim, jedan od negativnih efekata je niži nivo šećera u krvi, što ima za posledicu mučninu, zamor, odloženo pražnjenje želuca, pospanost posle jela.

Visok nivo hormona estrogena i progesterona takođe dovodi do mučnine, direktnim uticajem na intestinalne hormone. Varijacije u arterijskom pritisku, naročito niskom, zatim izmenjen metabolizam ugljenih hidrata, kao i međusobno dejstvo velikih fizičkih i hemijskih promena koje trudnoća izaziva - dovode do pojave mučnine.

Jutarnja mučnina i povraćanje obično nemaju posledica po bebu. Međutim, ako je povraćanje intenzivno, može posredno da utiče na bebinu lošu ishranu, što rezultira manjom telesnom težinom na rođenju. Takođe, trudnicu može da uvede u ozbiljno stanje ketoze usled gladovanja - kada telo gladuje, oskudevajući naročito u ugljenim hidratima. U takvom stanju, tkiva počinju da se razgrađuju, a sporedni produkti tog katabolizma - ketoni, pogoršavaju mučninu. Da bi se prevenirala ketoza, korisno je  uzeti slane napitke, npr. pileću supu, ili oralni elektrolitni rastvor za rehidraciju.

Poželjne i nepoželjne namirnice

U grupu poželjne hrane spadaju: pecivo, suve žitarice kao što je kornfleks, belo pileće ili ćureće meso, krompir, pirinač, puding, hladan jogurt, voćni jogurt, suve šljive i smokve, koštunjavo voće i zrnevlje, grožđe, sok od limuna, sok od jabuke, čaj od lista maline, žvakaća guma...

Namirnice koje treba da izbegavate ukoliko patite od mučnine i povraćanja su: pržena hrana (posebno pržena jaja), sosovi, kupus, karfiol, pečurke, beli luk, origano, kečap, senf, kafa, koka kola...

Pazite da ne dehidrirate

Teško jutarnje povraćanje - hyperemesis gravidarum se javlja kod jedne od hiljadu trudnica. Simptomi uključuju ponovljeno, intenzivno povraćanje i gubitak telesne težine čak više od petine, što dovodi do dehidracije i vitaminskog deficita. Tretman obično podrazumeva hospitalizaciju i intravensku rehidraciju i ishranu. Ovo teško stanje može da se komplikuje elektrolitnom neravnotežom, ekstremnom depresijom i uznemirenošću, izuzetnim naprezanjem vitalnih organa: jetre, srca, bubrega i mozga, kao i lošom ishranjenošću fetusa. Tačan uzrok ovog poremećaja se ne zna, ali se smatra da predstavlja kombinaciju fizioloških, psiholoških i socijalnih faktora.

Ako povraćate, važno je da se rehidrirate. Uzimajte često manje količine tečnosti. Nekim ženama je od pomoći ako piju hladnu vodu. Prilikom povraćanja, želudačna kiselina može da omekša zubnu gleđ, pa nemojte odmah posle povraćanja da koristite pastu za zube, već zube operite samo vodom.

Prevencija

Jedite male, česte obroke, koji će učiniti da želudac nikad ne bude prazan, a varenje će da bude olakšano. Izbegavajte masnu hranu, alkohol, napitke sa kofeinom. Limitirajte začinjenu hranu. Odaberite proteinsku ili hranu bogatu ugljenim hidratima: suvi slani keks ili tost, mleko ili jogurt. Kad god je moguće, izbegavajte da spremate hranu, jer većini trudnica sa ovim simptomima smeta miris hrane. Pijte dosta tečnosti, posebno vode. Mnoga istraživanja su pokazala da đumbir može da smanji simptome mučnine. Obično je dovoljno uzeti jednu osminu kašičice, tri do četiri puta dnevno, ili piti čaj od đumbira. Takođe ga treba stavljati u jela i kolače.

Saplementi (dodaci) vitamina B6 mogu da budu od koristi, ali su doze preko 200 miligrama štetne. Nekad može da pomogne čaj od nane.

Šta još može da vam pomogne

Uzmite tost ili suve slane krekere još dok ste u krevetu. Ustanite polako. Jedite male količine hrane bogate proteinima (grickajte sir). Trudite se da jedete svaka dva do tri sata, čak iako niste gladni. Za užinu uzmite jogurt, mleko, hleb, žitarice, mali sendvič pre spavanja. To može da prevenira mučninu ujutru. Pijte osam do deset čaša vode između obroka. Miris neke hrane može da vam smeta, izbegavajte je. Nemojte da perete zube neposredno posle obroka, jer to može da izazove mučninu. Uzmite lako svarljivu hranu, npr. jogurt i hranu sa manje masti i više ugljenih hidrata. Kompleksni ugljeni hidrati polako otpuštaju energiju u cirkulaciju i zadovoljavaju apetit. Takođe uzimajte tzv. koncentrovanu hranu: sir, ribu, ćuretinu, integralne makarone, integralni pirinač, krekere, hleb, jabuke. Ne dozvolite da vam želudac bude prazan, jer je tada osetljiviji na prisustvo pljuvačke. Pre nego što uzmete slanu hranu, popijte mleko ili jogurt. Konzumirajte hranu bogatu vodom da biste olakšali dehidraciju, jer ona smanjuje mučninu: grožđe, lubenice, dinje, jabuke, kruške. Pre odlaska na spavanje je dobro da imate još jedan obrok kompleksnih ugljenih hidrata jer oni lagano otpuštaju energiju u cirkulaciju tokom noći. Dodajte neki prirodni antacid: mleko, sladoled, jogurt - da biste neutralizovali želudačnu kiselinu. Potrudite se da se više odmarate i što više vremena provodite na svežem vazduhu.

Prim dr med. Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista