Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Život trudnice: 5 načina da ublažite mučninu u trudnoći

Jutarnja mučnina može da pokvari lepotu trudničkih dana, ali postoje načini kako da je se oslobodite ili bar ublažite...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Da biste olakšali sebi, što više se odmarajte i vodite računa da ne dehidrirate. Ukoliko vas mučnina suviše iznuri, potražite pomoć svog lekara. 

Zašto se javlja mučnina u trudnoći?

Tačan uzrok trudničke mučnine nije poznat, mada postoje brojne teorije - od onih koje ga vide u promeni nivoa hormona, do onih koje glavni uzrok vide u promeni krvnog pritiska. Obično se govori o jutarnjoj mučnini, mada nema pravila - može da se javi u bilo koje doba dana.

Povezane vesti

Povišen nivo hormona u prvim mesecima trudnoće može da bude uzrok trudničke mučnine. Nakon prvog trimestra, nivo hormona biva izbalansiran, zbog čega mnoge trudnice počinju da se osećaju bolje nakon 12. ili 14. nedelje. Ukoliko očekujete blizance, nivo hormona će biti još viši, što može učiniti da mučnine budu teže.

Zanimljivo je i stanovište da žene koje čekaju žensko dete imaju više problema sa mučninom, jer njihov organizam proizvodi više hormona HCG, za koji se smatra da izaziva mučninu kod trudnica.

Kako ublažiti mučnine?

Morate da eksperimentišete kako biste pronašli šta vam olakšava mučninu. Međutim, imajte na umu da nekim ženama ništa ne može naročito da pomogne, osim da sačekaju da mučnina prođe sama od sebe. Evo nekoliko ideja koje možete da probate:

1. Jedite često, i to manje količine hrane. Takođe često užinajte, kako biste sprečili da vam opadne nivo šećera u krvi.

Povezane vesti

2. Unosite tečnost u dovoljnim količinama (osam čaša dnevno). Stalno nešto pijuckajte - voćni sok, čaj, vodu sa komadom limuna, mineralnu vodu... Tako ćete da umirite stomak i sprečiti da dehidrirate. Čajevi od mente ili kamilice mogu da pomognu, ali izbegavajte pića koja sadrže mnogo kofeina, jer on podstiče mučninu.

3. Probajte aromaterapiju. Ulja od citrusa nije opasno koristiti u trudnoći. Stavite nekoliko kapi na komadić vate i udišite kada osetite muku.

4. Unosite vitamine. Probajte da povećate unos vitamina B6 i cinka, ali se najpre konsultujte sa lekarom ukoliko se odlučite za vitaminske tablete.

5. Šetajte. Vežbanjem možete da sprečite mučninu.

Da li su mučnine opasne?

Neznatan broj trudnica se suočava sa tako teškim mučninama da nisu u mogućnosti da zadrže ni gutljaj vode. Ova pojava je poznata kao "hypermesis gravidarum". Takva situacija zahteva lekarsku pomoć jer je, možda, potreban bolnički tretman, naročito ukoliko dođe do dehidracije.

Povezane vesti

Simptomi su sledeći:

 - Povraćanje najmanje tri puta dnevno, u periodu dužem od nekoliko nedelja.

 - Gubitak više od pet procenata telesne težine koju je žena imala pre trudnoće.

 - Osećaj iscrpljenosti, slabosti i nemogućnosti da se bilo šta radi.

Ukoliko je potreban bolnički tretman, trudnica će verovatno biti priključena na infuziju kako bi se sprečila dehidracija, a dobiće i neki lek protiv mučnine koji je bezbedan po trudnoću.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica