Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glumica Milica Grujičić: Zahvaljujući majčinstvu, kreirala sam proizvod koji pomaže mamama širom sveta

Mama iz Novog Sada otkrila nam je kako je došla na ideju da sama pokrene svoj biznis i u isto vreme olakša svakodnevicu mnogih roditelja.

 Izvor: Foto: Privatna arhiva

Milica je mama preslatke devojčice Ane, uspešna glumica i preduzetnica. Zaposlena je u Srpskom narodnom pozorištu, gde je angažovana još od akademije. Trenutno sa kolegama priprema predstavu “Večiti mladoženja”, ali i završava snimanje serije o Lazi Kostiću za RTS. Mlada umetnica oprobala se i u režiji, te je za vreme trudnoće režirala predstavu "Nico" u SKCNS Fabrici. Međutim, ono što ovu majku i glumicu posebno izdvaja od drugih jesu Milili marame, proizvod koji obožavaju majke a koji je Milica sama kreirala. 

S obzirom da vam je gluma primarno interesovanje i da ste veoma aktivni i uspešni na tom polju, kako ste se našli u ulozi preduzetnice?  

- Volim umetnost u svakom obliku, slikarstvo, muziku, strip, film, sve, a pozorište stapa to sve u jedno, kao i film, jer odavno je i film postao integrisani deo pozorišnih predstava. 

A kako je došlo do Milili marama? To je posebna priča. Prosto iz potrebe moje ćerke, tada bebe, i mene, njene majke. Jednostavno sam morala da nam olakšam život. 

Naime, kada je moja ćerka Ana imala četiri meseca, više nije htela da sedi u kolicima duže od 10 minuta, tako da sam često bila u situacija da nju nosim u jednoj ruci, a da drugom rukom guram kolica. Imala sam i neku nosiljku koju sam koristila samo dva puta i to s bebom postavljenom ka napred (s predubeđenjem da dete treba da gleda sve oko sebe). Međutim, ubrzo sam shvatila da grešim i da to jednostavno nije dobro ni za njenu malu kičmu, ni za njene kukove, a o mojoj kičmi i da ne govorimo.

Povezane vesti

Počela sam da tragam za boljom, zdravijom varijantom, kao što su marame za nošenje beba, ali sam ubrzo saznala da one mogu da se nabave samo u inostranstvu. Tada sam kupila šantung svilu, koja je bila jedina dobra opcija u tom momentu, i sama napravila maramu. Tako je svilena marama postala jedina nosiljka koju sam koristila. Uz pomoć tutorijala koje sam gledala na internetu, naučila sam i kako da je pravilno koristim.

Nakon što sam i drugaricama napravila marame, shvatila sam da to sve želim da usavršim i da napravim svoj proizvod - prave tkane marame od organskog pamuka i lana. Tako sam, nakon godinu dana istraživanja i razvijanja dizajna, došla do proizvoda koji ispunjava sve kriterijume kvaliteta.

Prošle godine sam registrovala firmu, okupila ljude, našla fantastične partnere u Švedskoj i sad evo imam proizvod iza kojeg u potpunosti mogu da stanem. 

Na šta bi mame trebalo da obrate pažnju prilikom izbora marame za bebu?

- Ono što je najvažnije je bezbedno, pravilno i udobno nošenje beba, a tkane marame su po tom pitanju ubedljivo na prvom mestu. Marama pre svega mora biti kvalitetno tkana i od prirodnih materijala, jer se koristi za najosetljivije članove našeg društva. Zato tu ne sme biti kompromisa. Pri izradi marama, mi koristimo isključivo sertifikovane materijale i atestirane aluminijumske prstenove.

Po čemu se Vaše marame za bebe razlikuju od drugih?

- Ono što je specifično za naš proizvod jeste saradnja sa domaćim umetnicima, slikarima, grafiti majstorima, dizajnerima. Čak i ja crtam, imam jedan "totalno moj" dizajn. Trudim se da povežem ljude u kreaciji. Oni mi pomažu da svoje zamisli, koje sama ne mogu da izvedem, pretvorim u realnost. U ponudi su radovi rađeni, odnosno crtani rukom i kao takvi su preneseni u tkanje. To su marame sa puno detalja, čak su i edukativne prirode, ne samo estetske. Zapravo, svaki dizajn je vezan za neki deo mog razmišljanja i doživljaja života, okruženja u kojem živim, kulturnog nasleđa, nekih mojih sećanja i slično. A sve to ne bi bilo moguće bez ljudi koji me okružuju i koji mi pomažu. 

Gde se marame proizvode, a gde distribuiraju?

- Sav materijal koji koristimo je proizveden u Švedskoj, sertifikovan u Švajcarskoj, a sav kreativni i završni deo je u urađen u Srbiji, u Novom Sadu, ali i u Beogradu, pošto imamo i saradnike Beograđane. Kada sve sagledam, u proizvodnji učestvuje preko 20 ljudi.

Povezane vesti

Što se tiče distribucije, povremeno se pojavljujemo na marketima, nedavno smo bili na jesenjem ArtScape-u u Novom Sadu, zatim koristimo jedan prostor u Novom Sadu gde zainteresovani roditelji mogu doći da probaju marame, a sama prodaja se vrši online preko sajta ili fejsbuk stranice. 

Da li je Vaš posao isplativ?

- Jeste, ali i zahteva konstanta ulaganja kad je reč o novcu i vremenu. A kad je reč o dobrobiti od korišćenja marame onda je isplativost nemerljiva. Tu nema ulaganja, sem da se marama održava i redovno koristi. To je jedino ulaganje u njen kvalitet. U babwearing žargonu rečeno: Što se bolje marama "slomi" i razradi korišćenjem, to je vrednija. 


Foto: Privatna arhiva

Šta vam je, pored prihoda, doneo novi posao? U čemu najviše uživate?

- Mogu reći da sam dosta toga naučila kroz ovaj ceo proces - od ideje do proizvoda. Otkrila sam mnogo stvari zahvaljujući komunikaciji sa kupcima i zainteresovanim roditeljima. Dosta kontakata sam ostvarila širom sveta na jednom polju koje je za mene potpuno novo. Neočekivano. Tako da mi je majčinstvo donelo nove i bolje poglede na svet, na život. I više hrabrosti i vere. 

Najveća radost je kada dobijem fotografiju neke od mama koje su kupile marame i koje su nasmejane i zadovoljne ili me pitaju da li su dobro namestile bebu u marami i slično. Pored naših saveta koje rado delimo, uvek ih upućujemo i na savetnice za nošenje kojih ima sve više u Srbiji. U Novom Sadu imamo Danijelu Birtu Čkonjević, Milicu Novaković i Milijanu Miodanović, u Nišu je Danijela Vujosević, a u Hrvatskoj je Iris Bozić, žena koja poseduje izuzetno znanje, veštinu i posvećenost svemu ovome. 

Povezane vesti

Eto i to je još jedna činjenica kad je nošenje dece u pitanju. Spontano se stvara jedna jaka zajednica roditelja, uglavnom mama, ali i tata. I organizuju se zajednička druženja, leti uglavnom u gradskim parkovima, zimi u raznim drugim prostorima, i to je lepo, uče jedni od drugih i pomažu jedni drugima. A često se dese prijateljstva ili se recimo ponovo sretneš u svojoj tridesetoj sa drugaricom iz osnovne škole. 

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica