Jesen je naročito pogodna za razne viruse i prehlade. Kako bismo se odbranili, ali i mnogo lakše izborili sa time, potrebno je da imamo jak imunitet.

Kvalitet životnog stila je osnova imuniteta, zbog čega je važno da poradimo na tome. Izdvajamo 9 saveta za jačanje imuniteta cele porodice.

1. Spavajte dovoljno

Spavanje i imunitet su u veoma bliskoj vezi. Važno je da san bude kvalitetan i da traje više od 7 sati kada su odrasli u pitanju. Što se dece tiče, ona treba da spavaju duže. Tinejdžeri treba da spavaju 8-10 sati dnevno, a mlađa deca i do 14 sati. Ako imate problem sa snom, pokušajte da ograničite gledanje u ekrane, naročito pred spavanje. Zatamljena prostorija, čitanje knjige mogu vam pomoći da lakše zaspite.

2. Povrće i voće treba da budu deo svakog obroka

Nikada nije dovoljno da govorimo o ovome. Ishrana je od velike važnosti za imunitet, a trebalo bi da bude bogata nutrijentima, antioksidantima. Zato bi ishrana trebalo da se bazira na povrću, voću, orašastim plodovima. Za imunitet su antioksidanti vrlo značajni.

3. Jedite više zdravih masti

Ne zaboravite da u ishranu uključite maslinovo ulje, losos i druge ribe, čija seme. Sve to će vam pomoći da se mnogo lakše izborite sa infekcijom.

4. Probiotici su važni

Za imunitet je veoma važno zdravlje creva, a na njega utiču probiotici. Zato se preporučuje unos jogurta i kefira, recimo, a mnoga istraživanja pokazala su njihove benefite po zdravlje dece.

5. Ograničite unos šećera

Stručnjaci ističu da rafinisani i dodati šećeri mogu dovesti do gojaznosti i problema sa kilogamima, dijabetesa. Sve to može dodatno oslabiti imunitet. Zbog toga je od velikog značaja ograničavanje ugljenih hidrata, kako kod odraslih tako i kod dece.

6. Vežbajte!

Iako preterano treniranje može naškoditi imunitetu, kretanje i umereno vežbanje su veoma važni. To će poboljšati rad organizma, ojačaće imunitet, a telo će se tada mnogo lakše obraniti od bolesti. Možete se igrati sa decom napolju, šetati se, trčati, raditi vežbice.

7. Pijte dovoljno vode!

Voda vas neće direktno zaštiti od virusa i bolesti, ali je važno sprečiti dehidrataciju organizma, jer može ozbiljno da naškodi celokupnom zdravlju. Uvek radije birajte vodu, nego neke zaslađene napitke.

8. Smanjite stres

Smanjenje stresa i anksioznosti je jedan od najvažnijih koraka do jakog imuniteta. Dugotrajan stres može prilično oslabiti imunitet i rad organizma generalno.

9. Suplemente koristite mudro

Svi znaju da je dobro uključiti vitamine u svakodnevicu. Ipak, ne smemo preterati sa njima, zato je naročito važno da popričamo o tome sa lekarom a, kada su deca u pitanju, sa pedijatrom.

Za jak imunitet preporučuju se najčešće vitamin C, vitamin D, cink. Ipak, o količini nemojte da donosite odluku sami.

izvor: yumama