Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I KADA NE OBRAĆATE PAŽNJU, DAJETE DETETU PRIMER: 4 stvari ćerke uče od svojih majki, druga je posebno važna

Izdvajamo 4 važne stvari koje vaša ćerka uči od vas!

 sta cerke uce od majki_512350780 Izvor: Shutterstock

Geni imaju velikog uticaja na izgled, ali i razvoj deteta. Ipak, ogromnu ulogu ima okolina i sve ono što dete uči od roditelja, nevezano za genetiku.

možda vas zanima

Mame su naročito u prvim godinama života blisko vezane za dete, te je potpuno očekivano da deca od njih najviše uče. Često slušamo kako su devojčice mamine kopije, a situacije u kojim one imitiraju svoju majku su zapravo vrlo česte. Šminkate se, sređujete, pripremate, a vaša ćerka pored vas pokušava da radi isto to u svom ogledalcetu. Da, mame su uvek najbliži uzor koji dete ima.

Ne smemo da zaboravimo da svoje ćerke, nekad i nesvesno, učimo stvarma koje će koristiti celog života. Ove 4 stvari ćerke uče od svojih majki:

Kako da se brine o sebi. Uvek ste primer i model ponašanja svom detetu. Ako vi volite da se brinete o sebi, svom zdravlju i izgledu, vaša devojčica će raditi isto to. Od šminkanja, garderobe, pa sve do nekih većih stvari, poput brige o svom zdravlju, ona pronalazi primer u vama. Obratite pažnju kakve su vam navike po pitanju ishrane, fizičke aktivnosti, odlazaka lekaru - razmislite da li želite da vaša ćerka bude ista.

Kako da voli sebe. Naš zadatak je da podsećamo ćerku koliko je vredna i da je važno da se brine o sebi i svom zdravlju. Ona će pratiti mamin primer. Naučite je da je zdrav način života važan. Bez obzira na to šta drugi kažu, ona mora da nauči da voli sebe, svoje telo, svoje talente. Ne treba da se meri prema drugima, već prema onome što sama želi. Mora da zna da je savršena baš takva kakva je, a majke su najbolji učitelji.

Kako da se ponašaju prema drugim ljudima. Deca prate sve, od toga kako sa prijateljima ogovarate druge, do toga kako se ponašate kada ste u društvu. Iako se nekada ne čini tako, ćerka će kupiti vaše obrasce ponašanja. Ako je stalno bila pored majke koja traži zamerke drugima, verovatno će i sama raditi isto. Zato je važno da se potrudite da detetu pokažete kako biti pristojan i dobar prema drugima.

Kako treba da izgleda ljubav. Ovome ih, zapravo, ne učite samo vi, već i vaš partner. Dete promatra kako se tata odnosi prema mami, ali i mama prema tati, i na osnovu toga gradi sliku ljubavi u svojoj glavi. I kada ne očekujete, u nekim običnim, svakodnevnim stvarima, poput pripreme doručka, dete posmatra kako izgleda vaš odnos. Kasnije će u životu tražiti vrlo sličnog, zato se potrudite da budete ono što biste voleli da bude i vaše dete. 

izvor: yumama

pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica