Mnogi ljudi konzumiraju jogurt jer su svesni njegovih dobrobiti zbog kalcijuma, probiotika i belančevina, ali i zbog vrlo lake upotrebe.
Jedna od stalnih zabrinutosti oko mlečnog jogurta je da se, kao i za neke druge proizvode od mleka, smatralo da izazivaju upale u telu, što može dovesti do nekih infekcija, bolesti i poremećaja.
Sada je izraelska studija otkrila da probiotici u proizvodima od jogurta zapravo mogu smanjiti upalu i ojačati imunološki sistem, piše Eat This.
Za ljude koji jogurt smatraju zdravom, pouzdanom prehrambenom namirnicom, sada postoje odlilčne vesti. Naime, dvoje istraživača koji su sproveli univerzitetsku studiju u Izraelu otkrili su da molekule iz probiotika u kefiru (tečni napitak koji je vrlo sličan jogurtu) značajno smanjuju nivo zaraženosti agensa koji uzrokuje koleru.
U naknadnoj studiji, naučnici su otkrili da su isti molekuli delovali i kao protivupalna sila protiv nekih modela virusnih bolesti. To je imuni odgovor koji je otkriven kao vodeći uzrok smrti kod pacijenata sa COVID-19.
"Naše istraživanje prvi put osvetljava mehanizam pomoću kog fermentisani mlekom probiotici mogu zaštititi od patogenih infekcija i pomoći imunom sistemu", rekao je profesor Raz Jelinek, potpredsednik za istraživanje i razvoj na Univerzitetu Ben Gurion na Negevu.
Ovo će verovatno dovesti do novih istraživanja radi većeg razumevanja, ali u međuvremenu, nalazi ove studije mogli bi biti još jedan razlog više zbog kog ćete konzumirati jogurt.
Pročitajte i...
Koliko dugo posle carskog reza ne smete da zatrudnite? Ako prođe manje od ovoga veće su šanse za komplikacije
20 najlepših kratkih imena za devojčice: Roditelji ih obožavaju, imaju samo 3 ili 4 slova
Kako da se pripremite za porođaj? 7 važnih stvari koje treba da uradite na kraju trudnoće
Emilija čeka 7. sina, a dr Milošević otkriva: Jesu li neke žene predodređene da rađaju samo dečake?
Koje ukuse najviše vole bebe u stomaku? Evo i zašto trudnice treba da jedu čokoladu