Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najnovije studije: Zašto je jogurt ključan za jačanje imuniteta

Naučnici su otkrili nove dobrobiti ovog mečnog proizvoda. Pogledajte zašto nam je jogurt toliko važan u ishrani!

  Izvor: Foto: Shutterstock 1911376816

Mnogi ljudi konzumiraju jogurt jer su svesni njegovih dobrobiti zbog kalcijuma, probiotika i belančevina, ali i zbog vrlo lake upotrebe.

Jedna od stalnih zabrinutosti oko mlečnog jogurta je da se, kao i za neke druge proizvode od mleka, smatralo da izazivaju upale u telu, što može dovesti do nekih infekcija, bolesti i poremećaja.

Povezane vesti

Povezane vesti

Sada je izraelska studija otkrila da probiotici u proizvodima od jogurta zapravo mogu smanjiti upalu i ojačati imunološki sistem, piše Eat This.

Za ljude koji jogurt smatraju zdravom, pouzdanom prehrambenom namirnicom, sada postoje odlilčne vesti. Naime, dvoje istraživača koji su sproveli univerzitetsku studiju u Izraelu otkrili su da molekule iz probiotika u kefiru (tečni napitak koji je vrlo sličan jogurtu) značajno smanjuju nivo zaraženosti agensa koji uzrokuje koleru.

U naknadnoj studiji, naučnici su otkrili da su isti molekuli delovali i kao protivupalna sila protiv nekih modela virusnih bolesti. To je imuni odgovor koji je otkriven kao vodeći uzrok smrti kod pacijenata sa COVID-19.

"Naše istraživanje prvi put osvetljava mehanizam pomoću kog fermentisani mlekom probiotici mogu zaštititi od patogenih infekcija i pomoći imunom sistemu", rekao je profesor Raz Jelinek, potpredsednik za istraživanje i razvoj na Univerzitetu Ben Gurion na Negevu.

Ovo će verovatno dovesti do novih istraživanja radi većeg razumevanja, ali u međuvremenu, nalazi ove studije mogli bi biti još jedan razlog više zbog kog ćete konzumirati jogurt.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica