Promene u svetu moderne muzike unose u šou dens (show dance), sa kojim vas ovom prilikom upoznajemo, nove elemente. One koji su zaljubljenici u njega i njegove popularne discipline, u poslednje vreme često gledamo na brojnim manifestacijama širom zemlje. Kod nas njime mogu da se bave čak i oni koji tek što su naučili stabilno da stoje, dvogodišnjaci u pelenama. Njih uvek prati gromoglasan aplauz kada nastupaju.

Sa najmlađima najviše i najduže radi Nikoleta Dojkić, koja je i sama rano načinila prve plesne korake - u trećoj godini. Kao državna prvakinja, osvajala je brojne medalje na evropskim i svetskim takmičenjima, i jedan je od međunarodno priznatih utemeljivača disko i fristajl densa (disco i freestyle dance). Pored tih disciplina, najviše se bavi takozvanim uličnim plesom (street show). Inače, već tri decenije vodi gimnastičko-plesni klub  „Free dance“ u Zrenjaninu. Posle svega navedenog nije teško zaključiti zašto smo baš od Nikolete tražili odgovore na pitanja o šou densu.

Kombinacija plesova

Šou dens, u stvari, predstavlja grupaciju plesova. Za mališane su najatraktivniji disko dens (kao kombinacija skokova, okreta, i energičnih plesnih pokreta), disko fristajl (koji sadrži i gimnastičke elemente kao što su premet, Od opreme za trening, neophodni su samo majica, helanke, i adekvatna obuća - baletanke. Kada dođe vreme za nastupe i takmičenja, kostimi se šiju za svako detesalto...), i strit šou (kao sportska, umetnička, muzička priča - ispričana disko, hip hop, brejk dens pokretima).
Sredinom devedesetih godina prošlog veka, reprezentativci Srbije su sa svetskih prvenstava donosili nova saznanja o disko densu. Postepeno su razvijali sopstvene stilove, i postizali odlične rezultate. Danas ples kojim se bave karakterišu izuzetno brzi, odsečni i energični pokreti, u kombinaciji sa skokovima i okretima, a sve to upakovano u brzu plesnu koreografiju.

PageBreak

Najmlađi plesači...

Najbolje je početi što ranije, a moguće je sa samo dve godine! Najmlađi tokom prve godine treniraju dva puta nedeljno, po 45 minuta. Pola sata rade vežbe oblikovanja i istezanja, kao i vežbe koje sprečavaju nastanak 

Deca su na nastupima savršeno mirna i poslušna kada nema nekog od članova porodice

deformiteta. Zatim uče osnovne plesne pokrete, i to isključivo uz dečju muziku (uz Dragana Lakovića, Minju Subotu, Mandu...). Zapravo, pokušavaju da ponove pokrete predavača, obraćajući pažnju na reči pesme koje su povezane sa ritmom. Uče da stanu u liniju, red, levo, desno... koliko mogu u tim svojim divnim godinicama. Polako se navikavaju na rad na času i disciplinu. Neverovatno ih je videti tako male, a tako poslušne! Pošto mnogi još nose pelene, ili su u fazi odvikavanja od njih, dešava se da se toliko udube u tok časa, i - upiške!

...i oni malo stariji

Početak druge godine treniranja znači i upoznavanje sa komplikovanijim plesnim pokretima, obraćanjem više pažnje na koordinaciju pokreta, orijentisanje u prostoru, pravilno izvođenje osnovnih elemenata gimnastike. Bez

KluboviPored kluba u Zrenjaninu koji vodi Nikoleta, uspešno rade klubovi koje vode njene kolege u Novom Sadu, Banovcima, Bečeju, Kanjiži, Kragujevcu, Čačku, Nišu, Jagodini, Vranju, Požarevcu, Kneževcu i Subotici. Uskoro bi trebalo da krene sa radom i grupa u Beogradu.

obzira na uzrast, sva deca počinju čas isto kao i najmlađi, a zatim - pored koreografija, uče i osnove baleta, okrete, piruete, skokove, izvode umerene vežbe snage. Istovremeno, počinju sa treniranjem tri puta po sat vremena nedeljno, kao što to rade i njihovi stariji drugari. Izuzetak su talentovana deca - sa kojom se, kao i u većini sportova, radi pet dana u nedelji po par sati.