Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šou dens za sve uzraste

Grupacija plesova, sa elementima baleta, gimnastike, čak i akrobatike čine šou dens. Njime mogu da se bave čak i oni koji tek što su naučili stabilno da stoje, dvogodišnjaci u pelenama.

  Izvor: Foto: Promo

Promene u svetu moderne muzike unose u šou dens (show dance), sa kojim vas ovom prilikom upoznajemo, nove elemente. One koji su zaljubljenici u njega i njegove popularne discipline, u poslednje vreme često gledamo na brojnim manifestacijama širom zemlje. Kod nas njime mogu da se bave čak i oni koji tek što su naučili stabilno da stoje, dvogodišnjaci u pelenama. Njih uvek prati gromoglasan aplauz kada nastupaju.

Sa najmlađima najviše i najduže radi Nikoleta Dojkić, koja je i sama rano načinila prve plesne korake - u trećoj godini. Kao državna prvakinja, osvajala je brojne medalje na evropskim i svetskim takmičenjima, i jedan je od međunarodno priznatih utemeljivača disko i fristajl densa (disco i freestyle dance). Pored tih disciplina, najviše se bavi takozvanim uličnim plesom (street show). Inače, već tri decenije vodi gimnastičko-plesni klub  „Free dance“ u Zrenjaninu. Posle svega navedenog nije teško zaključiti zašto smo baš od Nikolete tražili odgovore na pitanja o šou densu.

Kombinacija plesova

Šou dens, u stvari, predstavlja grupaciju plesova. Za mališane su najatraktivniji disko dens (kao kombinacija skokova, okreta, i energičnih plesnih pokreta), disko fristajl (koji sadrži i gimnastičke elemente kao što su premet, Od opreme za trening, neophodni su samo majica, helanke, i adekvatna obuća - baletanke. Kada dođe vreme za nastupe i takmičenja, kostimi se šiju za svako detesalto...), i strit šou (kao sportska, umetnička, muzička priča - ispričana disko, hip hop, brejk dens pokretima).
Sredinom devedesetih godina prošlog veka, reprezentativci Srbije su sa svetskih prvenstava donosili nova saznanja o disko densu. Postepeno su razvijali sopstvene stilove, i postizali odlične rezultate. Danas ples kojim se bave karakterišu izuzetno brzi, odsečni i energični pokreti, u kombinaciji sa skokovima i okretima, a sve to upakovano u brzu plesnu koreografiju.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica