Plivanje je divna aktivnost u kojoj može da uživa cela porodica, uključujući bebe i malu decu. Mišići mogu pomoći neplivačima da bezbedno dožive vodu, ali samo uz odgovarajući nadzor odrasle osobe. Najveća opasnost koju predstavljaju pomagala kao što su mišići na naduvavanje je to što mogu da učine primamljivim da dozvolite svom detetu da istražuje plićak, a da ga pomno ne posmatrate.

Ako vaša beba ili malo dete ne umeju da plivaju, korišćenje ovih pomoćnih sredstava za plutanje bez držanja ili pomnog kontrolisanja može ih izložiti riziku da se udave. Saznajte više o bezbednosnim problemima korišćenja mišića i naučite najbolje načine da vaše dete bude bezbedno u vodi ako koristite ova pomagala.

Bezbednosni rizici

Postoji nekoliko važnih faktora koje treba proceniti pre upotrebe mišića za bebu ili malo dete. Najvažnije je razumeti kako oni zapravo mogu povećati rizik od utapanja ili povreda. Ipak, mišići mogu biti zabavan i siguran način da uživate u vodi sa svojim detetom. Međutim, uvek morate biti oprezni.

“Mišići su alat za roditelje koji omogućavaju bebama da iskuse vodu, ali nisu najsigurniji“, kaže Lauren Stak, bivša generalna direktorka regionalnog odeljenja u fondaciji National Swimming Pool Foundation.

Potencijalne opasnosti uključuju to što se mišići lako mogu odvojiti od ruku vašeg deteta, posebno ako nisu pričvršćeni na grudima. (Odabir proizvoda sa komadom za grudi pomaže da se ublaži ova opasnost.) Materijal na naduvavanje takođe može da se probuši, izduva ili olabavi. Osim toga, ako se vaše dete prevrne na stomak, mišići mogu da ga spreče da se ponovo okrene, što mu otežava da udahne vazduh.

Kako sprečiti utapanje

Pored toga, Stak dodaje da mišići mogu dati lažni osećaj sigurnosti i deci i roditeljima, što je jedan od glavnih razloga zašto Američka pedijatrijska akademija (AAP) preporučuje izbegavanje ovih proizvoda. Mala deca mogu da pomisle da će uvek da plutaju u bazenu, čak i ako ih ne nose. Ovo samopouzdanje bi moglo da ih inspiriše da skoče u vodu bez ikakvih sigurnosnih pomagala, što potencijalno može dovesti do povreda ili slučajnog utapanja.

Deca nisu jedina koja postaju previše zavisna od mišića. “Ako se roditelji oslanjaju na mišića, uvek ćete misliti da je dete sigurno“, kaže Stek. Roditelji mogu pogrešno da pretpostave da je bezbedno i ako ne gledaju ili se udalje na trenutak od deteta. Na primer, možete sebi dozvoliti da se opustite pored bazena – skrolujete na telefonu ili dremate, sunčate se – i ne shvatite da se mišić vašeg deteta olabavio ili da leže licem nadole u ​​vodi.

Konačno, mišići mogu da spreče vaše dete da nauči pravilne tehnike plivanja koje ga drže na površini. Plutanje postavlja tela dece u vertikalni položaj. U stvarnosti, međutim, tela ne ostaju uspravno u vodi. Učenje plivanja zahteva nivo udobnosti sa kvašenjem glave i horizontalnim položajem u vodi. Deca koja su navikla na plutanje moraju dodatno da rade kako bi pronašla pravi centar ravnoteže.

Da li moje dete treba da koristi mišiće?

I dalje možete da koristite mišiće ako želite, sve dok vam je dete u svakom trenutku na dohvat ruke ili pažljive odrasle osobe (ovo je poznato i kao "nadzor dodirom", prema AAP-u). „Devedeset procenata svih utapanja se dešava unutar 10m od bezbednosti, a 60% se dešava u krugu od 3m od bezbednosti“, kaže Stek. Roditelji kojima je dete na dohvat ruke mogu odmah da osete ako mišići se pokvare i priteknu u pomoć. Osim toga, interakcija sa vašim detetom u vodi je zabavna!

Kao bolje rešenje, posebno kada dete ima nekoliko godina, Stack preporučuje da ga upišete na profesionalne časove plivanja. „Najbolje je da naučite svoje dete da pliva“, kaže ona. Formalni časovi plivanja smanjuju rizik od utapanja za 88 odsto.“

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kada su roditelji najpotrebniji deci TikTok/iamsaramartinez