Svi smo toliko puta čuli da je za decu veoma dobro da borave na moru ili planini, a posebno mališani koji imaju česte respiratorne infekcije. Gde je najbolje letovati sa decom koja imaju ovaj problem u emisiji "Jutro" na TV Prva je govorila dečji pulmolog dr Olivera Ostojić.

"Imamo tri mogućnosti. Prva je more, zato što jutarnja i večernja šetnja pored mora, pogotovo kada su talasi, proizvode sitne čestice jodida i slani rastvor, a mi znamo da decu inhaliramo slanim rastvorom kada treba da iskašlju. Sada te sitne čestice imaju negativne jone koji dublje dopiru do disajnih puteva, noseći kiseonik i samim tim je bolja ventilacija pluća i deca koja imaju česte respiratorne infekcije osvežavaju taj disajni epitel i možda ga pripremaju za jesen, zimu i naredne infekcije. U svakom slučaju, znači malo, imunitet će se malo podići jer oni provitamini vitamina D prelaze u vitamin D pod sunčevim zracima, kako smo rekli ove sitne čestice znače da prenose neku veću količinu kiseonika, da ti disajni putevi budu spremniji da sačekaju zimu i virusne infekcije. Znači, nije čarobni štapić, ali znači", rekla je doktorka, pa se osvrnula na to kako planine i banje utiču na decu koja imaju česte respiratore probleme.

"Planina, šuma isto tako znači, borove šume oslobađaju se ona eterična ulja, znate da imamo sirupe od borovih iglica koji se uvek preporučuju za decu koja kašlju i treba da iskašlju. Samim tim udisanje i tih nekih eteričnih ulja blagotvorno deluje na disajne puteve. Naravno, imamo i banje, postoje i banje kod kojih imamo one rehabilitacione centre, centre za respiratorne bolesti, gde se šalju i odrasli i deca koji imaju respiratorne tegobe ili astmu, opet zbog nekih klimatskih uslova gde se ukrštaju dve-tri struje vetrova, prave neke ruže i osnovna uloga im je da imaju veći prenos kiseonika u disajnih putevima".

Dr Ostojić je, govoreći o tome da li odlazak na more ili planinu može da izazove šok u organizmu mališana koji imaju česte respiratorne infekcije, rekla da ništa nije crno-belo.

"Ništa nije crno-belo, postoje pacijenti, pogotovo ovi pacijenti sa hroničnom astmom, kojima ni ova promena ne odgovara, pa onda tu dođe do nekog kratkotrajnog pogoršanja. Ali, zbog sunčanih zraka - naravno treba voditi računa o UV indeksu - sunčevi zraci deluju na povećanje koncentracije odnosno proizvodnje tog pravog vitamina D, koji nam je potreban za održavanje imunog sistema. U svakom slučaju, ima blagotvorno dejstvo, ali to ne znači da ćete dobiti zdravo dete sledeće sezone ako ste bili dve, tri, četiri nedelje na nekom takozvanom klimatskom oporavku".

Mnogi roditelji dobijaju savet da sa detetom rano ujutru šetaju pored mora dok su na odmoru, jer to može da pomogne u oporavku disajnih puteva, a evo šta o tome kaže dečji pulmolog.

"Što se tiče udisanja čestica, kada god da šetaju, naravno da uvek udišu, da li će to biti popodne ili ujutru. Naravno, ujutru je najlepši vazduh i ima najviše čestica ujutru u vazduhu".

Dakle, more, planine i banje imaju svojih dobrih uticaja na decu koja pate od čestih respiratornih infekcija, a dr Ostojić je otkrila i koja mesta im ne prijaju, odnosno koja treba da izbegavaju.

"Sve što je vlažno, ne mogu baš da kažem koje je podneblje koje ima visoku vlažnost, ali naši uslovi trenutno koji su, ove intenzivne kiše i posle onih velikih vrućina kada dođu kiše, uočavamo veći broj pacijenata koji dolaze sa pogoršanjem. Disajnim putevima ne prija vlaga uopšte. Znači, vlažna područja, mislim da je Tara jedna od vlažnijih područja, bar čujem iz iskustva da nekoj deci nije prijala, ali opet to sve zavisi od doba godine i od vremenskih uslova u tom momentu. Kipar ima visoku vlažnost. U Crnoj Gori postoje neka mesta gde su te ruže vetrova, gde se sustiče taj planinski i ovaj mediteranski vazduh. Zlatibor ima idealnu klimu i nadmorsku visinu, gde se takođe ukrštaju mediteranski i planinski vazduh, ali ne treba se opterećivati time".

Gotovo da je neizbežno da dete na moru proguta i malo slane vode, a neki roditelji čak i namerno navedu mališana da proguta malo te vode, kako bi se pročistili disajni putevi. Dr Ostojić ne savetuje da se to radi namerno, ali ističe i da ne treba paničiti ako dete proguta slanu vodu.

"Nema panike jer mi toaletu nosa radimo sa hipertonim rastvorom natrijum hlorida, to je nešto slično slanoj vodi. Ali ne savetujem da se to radi namerno, pogotovo ne manjoj deci jer znamo da posle ima onaj drugi deo problema kad progutaju vodu, da će dobiti digestivne probleme, pa se posle letovanja vraćaju sa prolivima, povraćanjem itd. Nema opasnosti, ako deca progutaju nije ništa strašno, ne treba paničiti, to je morska voda, ali ne treba insistirati na tome".

Kada je u pitanju prvi odlazak na more sa detetom, pulmolog kaže da ne postoji zvanična medicinska preporuka kada bi dete trebalo da ide prvi put na more, ali nije za to da se vode sasvim male bebe.

"Koliko vidim iz skorašnjeg iskustva sa ovim mladim roditeljima, veoma su hrabri. Ja nisam bila toliko hrabra kao mama, moram priznati. Oni vode decu i sa mesec, dva, tri na more, i možda je to i dobro, da smatraju tu decu nekom svojom celinom i vode ih svuda. Meni je to prerano, nemam medicinski savet, ne postoji lekarski savet kada bebe treba da idu na letovanje, zimovanje, to roditelji moraju da odluče, ali po meni, šest meseci je vreme kada dete još razvija te enzime digestivne, još se prilagođava spoljoj sredini, tako da mu ja lično ne bih menjala mnogo neke spoljašnje uslove, klimatske, vlažnost, temperaturu itd. To je sve individualno, ali mi je OK kada dete napuni godinu, godinu i par meseci, da bi i ono malo uživalo u svemu tome, kao beba u tome nema uživanja".

Na pitanje da li je dobro da se, recimo, posle boravka na moru ode na neku planinu ili bi takva promena mogla da šteti deci, dr Ostojić kaže:

"To je idealno jer imamo dve vrste pomoći, da kažemo. Imali smo ovu morsku klimu gde smo malo otvorili bronhije, posle smo otišli na planinu gde smo malo udahnuli sve ono što puštaju šume. Onda smo napravili tu dobru kombinaciju morsko-planinskog vazduha o kojem smo pričali da neka mesta imaju tu ružu vetrova, mi smo je veštački time napravili".

Na kraju razgovora, doktorka je dala savet i šta roditelji treba da ponesu na letovanje u putnoj apoteci.

"Lekovi za povraćanje i proliv, lekovi za temperaturu, za alergiju, antibiotike ne savetujem da se nose jer bez preporuke lekara ne bi trebalo da ih dajemo. Kapi za nos i eventualno neki sirupi za kašalj, to bi trebalo da bude jedna mala apoteka".

BONUS VIDEO:

Kako na praktičan način da lako spakujete decu za more Tik Tok/betterwithchardonnay

(Yumama/Nataša Zlatković)