Skuvate uskršnja jaja, potrudite se oko farbanja i ukrašavanja, a onda "poludite" kada dođe trenutak da ih oljuštite i shvatite da se ljuska teško odvaja? Obradovaće vas informacija da postoji trik u kuvanju koji će to sprečiti i omogućiti vam lako ljuštenje jaja.

Evo koje korake u kuvanju treba da pratite kako bi se jaja lako ljuštila.

1. Koristite starija jaja

Ako su jaja veoma sveža, teže će se ljuštiti, zato gledajte da koristite jaja koja su i dalje u roku trajanja, naravno, ali ne baš sasvim sveža. Svejedno je da li ćete ih staviti da se kuvaju pravo iz frižidera ili ćete ih ostaviti da se prvo ugreju na sobnoj temperaturi.

2. Stavite jaja u ključalu vodu

Jaja koja stavite u ključalu vodu da se kuvaju lakše će se ljuštiti nego ona koja stavite u hladnu vodu, pa tek onda stavite da proključa. Međutim, ono što je takođe važno je da jaje pomoću kašike lagano spustite u vodu, a zatim smanjite vatru tako da jaja ne udaraju u zidove posude dok se kuvaju.

Obratite pažnju na to da bude dovoljno vode da potpuno prekrije jaja, kako bi se jednako skuvala, piše bonappetit.com.

3. Postavite tajmer

Da bi jaja bila tvrdo kuvana, podesite tajmer na deset minuta ili neki minut više ukoliko su veoma krupna.

4. Spremite posudu sa hladnom vodom

Bez obzira na to što ste isključili šporet kada je isteklo vreme kuvanja, ukoliko ostavite jaja u vreloj vodi, ona će se praktično i dalje kuvati. Zato je važno da čim vas tajmer obavesti da je kuvanje gotovo, jaja prebacite u posudu sa hladnom vodom i ostavite tako da se ohlade dva-tri minuta.

Trebalo bi da se jaja nakon ovih koraka lako ljušte, a ukoliko se ipak desi da se neko jaje teže ljušti, može pomoći da pokušate da uklonite ljusku pod mlazom hladne vode.

BONUS VIDEO:

Lako skinite ljusku sa jajete TikTok/ katcancook

(Yumama/N. Z.)