Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nekoliko trikova za savršen Uskrs: Kako da jaja ne puknu tokom kuvanja

U periodu uskršnjih praznika nešto što i najiskusnije domaćice može da iznervira jeste pucanje jaja tokom kuvanja. Donosimo vam tajnu kako da skuvate jaja i znatno smanjite rizike od njihovog pucanja.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Svake godine uoči Uskrsa domaćice imaju iste dileme – koliko dugo treba kuvati jaja, šta ako puknu, ako se ne oljušte lepo?

Evo nekoliko trikova da vaša jaja ove godine budu savršena:

Jaja manje pucaju tokom kuvanja ako su sveža. Njihovu svežinu ćete lako odrediti. Ubacite jedno jaje iz pakovanja u čašu sa vodom. Ako potone, sveže je. Jaje koje je dugo stajalo u prodavnici neće potonuti. Druga važna stvar je čvrstina ljuske. Ona se određuje po boji.

Povezane vesti

Bela jaja imaju tanju ljusku od tamnijih. Ako nameravate da ih farbate u lukovini, birajte tamnija. Bela su bolja za svetlije boje, ali je rizik da napuknu tokom kuvanja veći.

Izvadite jaja iz frižidera dva-tri sata pre farbanja. Za kuvanje je najbolje da ona budu sobne temperature. Ako kuvate hladna jaja, velika je verovatnoća da će popucati usled nagle promene temperature. Važno je da ih stavite u mlaku vodu, pa tek onda na šporet.

Kuvajte ih u velikoj šerpi. Ne stavljajte jedna preko drugih i neka ostane malo prostora između njih. Tako se neće međusobno sudarati kad voda počne da vri.

Kuvajte jaja na srednjoj temperaturi jer je tako manja verovatnoća da će popucati. Naime, jako ključanje pomera jaja, pa ona udaraju u zidove šerpe i lakše se lome. Kako voda tokom kuvanja isparava, vi je dolivajte, tako da šerpa uvek bude puna vode.

Povezane vesti

Kuvajte jaja u slanoj vodi. Posolite vodu u kojoj kuvate jaja. Na dva-tri litra vode stavite dve kašike soli. Ako neko jaje i pukne, belance neće curiti, već će se brzo zgrušati. Takvim jajem ne možete da se kucate, nije ni za poklon, ali će ipak lepo izgledati.

Najnovije

Vesti

Porodica