Mnogi Prvi maj vole da tradicionalno provedu u prirodi, uz roštilj ili neku drugu hranu. Ukoliko planirate da u boravak u prirodi povedete i decu, pročitajte nekoliko saveta koji će osigurati da u tome svi uživate.

1. Pametno odaberite lokaciju

U zavisnosti od toga kog su uzrasta vaši mališani, možda bi trebalo da izbegavate mesta koja u blizini imaju vodu, poput reka ili jezera. Prvo, deca će sasvim sigurno želeti da uđu u vodu, a vi im to verovatno nećete dozvoliti, pa tu može dođe do sukoba koji bi potencijalno mogao da vam upropasti dan. Drugo, ako su deca sasvim mala, pored vode nećete moći baš da se opustite i moraćete sve vreme da budete pored njih kako se ne bi desila nezgoda da neko upadne u vodu.

Osim toga, kada birate lokaciju na koju ćete ići, uzmite u obzir da bi bilo dobro da imate gde i da se sklonite ukoliko, recimo, počne kiša ili nešto slično. Takođe, ukoliko je baš toplo i sunčano, imajte na umu da vam opet treba lokacija gde možete malo da se sklonite ili zaštitite pod suncobranom.

2. Kako ćete stići do tamo

Kada birate lokaciju gde provesti dan u prirodi, uzmite u obzir i to koliko treba da putujete do te destinacije, ali i kako ćete otići do tamo.

3. Ne opterećujte se previše hranom

Većini se podrazumeva da se za Prvi maj peče meso na roštilju, ali možda nije zgoreg da ponesete i nešto u rezervi za mališane. Deca, čak i ako vole meso, ponekad mogu da se premišljaju da li će da jedu ovo ili ono, pa vam može spasiti dan ako pri ruci imate neke sendviče koje možete dati mališanima. Takođe, možete poneti i neke grickalice – krekere, voće... Ne opterećujte se previše spremanjem nekih jela, zgrabite nešto što već imate u frižideru, piše todaysparent.com.

4. Šta da spakujete

Pored hrane, dobro bi bilo da poneste neki čaršav ili ćebe koje će vam poslužiti da na njemu sedite negde u prirodi. Takođe, možda bi bilo dobro da vam se u torbi nađe i krema za sunčanje, neka flašica sa vodom, sredstvo za dezinfekciju ruku, vlažne maramice...

U zavisnosti od uzrasta dece i njihovih interesovanja, može vam koristiti da ponesete loptu, neke knjige, neke od njihovih omiljenih igračaka...

5. U šta da se spakujete

Kada se pomene piknik ili izlet u prirodu, mnogima je prva asocijacija lepa pletena korpa, poput onih kakve viđamo na slikama. Međutim, opet u zavisnosti od toga kog su uzrasta deca, da li treba da ih nosite i slično, razmislite o opciji pakovanja u ranac ili neku veliku torbu, tako da vam ruke budu slobodne.

BONUS VIDEO:

Prvi maj Kurir

(Yumama/N. Z.)