Svaka mama zna koliko je teško održati energiju ako je noć bila naporna, ako dete nije spavalo i sve vreme se budilo. Ujutru se osećamo 'kao da nas je voz pregazio', a od nas se očekuje da možemo sve, da smo orni za brojne obaveze koje nas očekuju. Posebno je teško kada smo bez ičije pomoći, a još kada je uz to dete prehlađeno... Ma, sigurna sam da znate o čemu govorim.

Kako bismo izgurale dan što bolje, naravno da se svaka od nas hvata za šolje pune kafe. To jeste jedno od rešenja koje nam diže energiju brzinski, ali ono što prvo treba da uradimo jeste da doručkujemo.

Sve znam, poješćete nešto 'sa nogu' i nalivati se kofeinom dok žonglirate između nenaspavanog deteta i ostalih obaveza, ali to nije rešenje. Važno je da birate namirnice koje će vas držati sitim i obezbediti dovoljno energije za sve što dan nosi.

Ovo su idealne namirnice koje će mamama obezbediti dovoljno energije za sve što predstoji u danu posle neprespavane noći:

Jaja

Jaja sadrže veliku količinu proteina, zbog čega nam daju dobru energiju. Pored toga, bogata su i vitaminom B koji pomažu enzimima da razgrade hranu za proizvodnju energije.

Ovsena kaša

Ovas je prepun vlakana koja daju osećaj sitosti duži vremenski period, a prepun je vitamina B1 koji je poznat po tome da se uspešno bori protiv umora.

Ovsena kaša, jagode
Shutterstock Ovsena kaša

Hleb od celog zrna

Pecivo od celog zrna žitarica podići će nivo energije, bez remećenja nivoa šećera u krvi.

Banana

Banane sadrže složene ugljene hidrate, kalijum i vitamin B6, pa su zbog toga jedne od najboljih energetskih namirnica. Odlično je da ih dodate u ovsenu kašu za doručak i dobićete pravu energetsku bombu za početak dana.

(Yumama)