Roditelji dobro znaju kakva je muka da se skinu fleke sa dečije odeće, umetnička dela sa zidova, ali i lepak sa odeće.

Deca vole da pokažu svoju kreativnost, a jedna od aktivnosti koja im okupira pažnju duže vreme jeste lepljenje šarenih papirića, šljokica i sličnih dekorativnih stvari. Međutim, neretko taj lepak završi i na njihovoj garderobi, a evo nekoliko trikova koji će vam pomoći da ga uklonite:

Limunov sok

Lepak sa bele majice možete da skinete jednostavno uz pomoć limunovog soka. Jednostavno iscedite limunov sok na fleku i sačekajte par minuta. Ako je potrebno malo protljate mesto sa flekom, a onda jednostavno isperite i lepak će nestati.

Jabukovo sirće

Ukoliko se lepak nađe na pamučnoj odeći, kao rastvarač možete da iskoristite i jabukovo sirće. Prirodni materijali se mnogo lakše čiste od veštačkih poput poliestera, poliamida i ostalih.

Limun, soda bikarbona, sirće
Shutterstock Limun, soda bikarbona i sirće za fleke

Pegla

Ukoliko se lepkom zamažu farmerke, teksas jakna ili pantalone, tačnije neki tvrđi i krući materijali, možete pokušati uz pomoć pegle i papira.

Čvrst papir (papir za štampač ili od dnevnih novina) stavite preko fleke od lepka, peglu blago zagrejte i prepeglajte preko papira.

Ukoliko ništa od ovog ne da rešenje, u prodavnicama pozamanterije uvek možete da nađete neku kreativnu aplikaciju i da je zalepite preko fleke.

(Yumama)