Postoje li ostaci pesticida opasni po zdravlje u jagodama, luku, salati? Zelene pijace su prepune tih namirnica i raznih drugih vrsta voća i povrća. Potencijalno prisustvo štetnih supstanci u njima brine mnoge potrošače. Novica Miletić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, kaže da je stav agronoma da soda bikarbona prilikom pranja ne može da odstrani pesticide.

Iako ste sigurno nebrojano puta čuli da se voće i povrće pere u sodi bikarboni kako bi se očistilo od pesticida, profesor Miletić otkriva da taj postupak ne može ništa da osigura.

"Mi inače voće moramo da peremo. Jednim delom može da se ukloni bakterija, a i pesticidi koji su na površini. Stav agronoma je da soda bikarbona ne može da odstrani pesticide. Ja nikada lično nisam koristio sodu bikarbonu. Jedno normalno pranje voća i na taj način će se deo pesticida koji je na površini otkloniti. Isto tako, nije potrebno prati voće po 15 minuta, jer ako biste svako voće prali po 15 minuta, dan bi vam otišao", navodi Miletić gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Dete, voće, jabuka
Shutterstock Devojčica jede voće

Pored toga, profesor navodi i da je najhranljiviji deo u kori, i da nema potrebe na primer jabuku da ljuštite jer smatrate da ćete time biti zaštićeniji.

"Kora je skoro najhranljiviji deo, ali tačno je da jedan deo pesticida može da se nađe i u kori. Zdravije je da se pojede jabuka s korom, nego da se oljušti", zaključuje Miletić.

(Yumama)