Kako dete raste, menjaju se i njegove potrebe za novom hranom. Međutim, roditelji treba da znaju da nije svaka hrana primerena deci mlađeg uzrasta. Evo koje namirnice treba da izbegavate u periodu od 12 do 24 meseca:

- Mleko sa niskim nivoom masti

Deci u tom periodu trebaju masnoće i kalorije iz punomasnog mleka za rast i razvoj. Kada vaše dete napuni dve godine, možete početi da mu dajete mleko sa manje masnoće (ako je dete sklono gojaznosti, lekar može preporučiti i ranije).

Opasnost od gušenja

- Veliki komadi: Komadi hrane mogu zapeti u grlo deteta, a Američki pedijatri preporučuju da hranu izrežete na menje komade, otprilike oko jednog centimetra.

Na primer, voće poput grožđa, čeri paradajz i jagode secite na četvrtine pre serviranja, rendajte ili sitno naseckajte meso, povrće ili sir.

- Sirovo povrće: Šargaarepu, celer, brokoli i slično povrće uvek treba skuvati i izrezati na manje komade.

- Orašasto voće i semenke: Koštice i semenke očistite iz voća kao što su lubenica, breskva, pljiva, trešnja... Ne hranite dete orašastim plodovima i semekama bundeve ili suncokreta. Male su i mogu ostati u dušniku deteta, izazvati gušenje ili infekciju.

rašasti plodovi
Shutterstock Orašasti plodovi

- Hrskava i tvrda hrana: Orašasti plodovi, kokice, različite perece, tvrde bombone i kapi za kašalj, opasni su zbog gušenja.

- Lepljiva hrana: Žvake i lepljiva hrana, kao što su gumene ili voćne bombone, mogu zapeti u grlu deteta. Lepljiv i topljeni sir koji nije izrean na komadiće takođe treba izbegavati.

- Maslac: Grumen maslaca od kikirikija može biti težak za gutanje. Nemojte ih davati sa kašičicom jer će ga teško progutati. Poslužite tanak sloj namazan na hleb, uz vodu, jogurt ili sok od narandže.

(Yumama)