Voćni sokovi su omiljeni napici za decu, ali pedijatri upozoravaju da postoji rizik ukoliko se pretera sa njihovom upotrebom. Prema istraživanja koje je sprovela Američka akademija za pedijatriju, preterano davanje voćnih sokova može oštetiti detetovo zdravlje.

Voćni sok u ishrani deteta

Iako sok sam po sebi nije loš, prekomerna konzumacija mogla bi da donese zdravstvene probleme povezane sa prehranom, probavom ili zubima.

Čak i najzdravije opcije kao što su domaći sokovi, mogli bi dovesti do posledica po naše zdravlje ako ih konzumiramo preterano.

Ipak, dokovi su postali vrlo prihvaćena hrana među dečjom populacijom - jednostavno ih je i lako pripremiti i poslužiti. Takođe su izvrsna alternativa za smirivanje gladi. Roditelji ih doživljavaju kao zdravu opciju koja u velikoj meri zamenjuje slatkiše, gazirana pića ili ostale poslastice namenjene deci.

Nedostatak hranljivih stvari

Potencijalna pothranjenost je nešto čega se pedijatri plaše ukoliko roditelji daju puno voćnok soka detetu. Ovaj ishod je moguć jer konzumacija soka može smanjiti detetov apetit. Roditelji mogu verovati da je dete dobro hranjeno, ali mogu mu nedostajati neke preko potrebni stvari.

Sokovima nedostaje i potrebna količina masti, proteina, većine vitamina, a u slučaju kupovnih sokova, nedostaju i vlakna.

Devojčica pije sok uz doručak
Shutterstock Devojčica pije sok uz doručak

Voćni sok i zubni karijes

Pojava zubnog karijesa kod dece povezana je sa količinom šećera i polisaharida u ishrani.

Prekomerna težina

Veza između voćnog soka i gojaznosti takođe postoji. Zbog visokog kalorijskog udela, sokovi bi mogli izazvati energetski disbalans.
Stručnjaci se slažu da postoji dugoročna veza između unosa većih količina šećera i metaboličke ravnoteže. Povećan unos šećera je zato povezan sa gojaznošću, dijabetesom tip 2 i drugim kardiometaboličkim rizicima.

Voćni sok može smanjiti konzumiranje celog voća

Voćni sokovi su dosta lakši za konzumiranje nego celo voće. Odim toga, roditelji ga obično doživljavaju kao zdrav proizvod, tako da retko ograničavaju decu u tome koliko smeju da popiju. Međutim, ono što treba da znate jeste da sokovi ne bi smeli da zamene konzumaciju celog voća.

(Yumama)