Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Druga godina: Motorni razvoj deteta od 12. do 24. meseca

U drugoj godini života dete usvaja važna znanja koja se tiču govora i motorne spremnosti. Najveći korak u motornom razvoju detete u ovom periodu je pojava hoda.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Jedan broj dece prohoda pre prvog rođendana, većina između 12. i 18. meseca, a poneko i kasnije. Uzrast do koga se toleriše pojava samostalnog hoda je 21. mesec.

Razvoj hoda: Kako do prvog koraka

Pored toga što je roditeljima najvažnije "da dete prohoda", dobro je da to bude postepeno, savladavanjem svih faza razvoja hoda. To znači da detetu treba pomoći da ovlada najpre hodanjem na širokoj površini oslonca sa podignutim rukama, sa 1-2 koraka, pa sedanjem na pod i ponovnim ustajanjem.

Povezane vesti

U ovom periodu dete i dalje često i rado puzi ali sada ne samo da bi došlo do nekog cilja već iz potrebe da se provlači ispod stola, stolice i da tu provede neko vreme samo. Ako nameštaj u kući to ne omogućava, dobro je da dete ima tunel igračku za to ili mu improvizujte sa jastucima. Možete da upotrebite veliku kartonsku kutiju ili nešto slično.

Da bi se došlo do 7-8 koraka sa spuštenim rukama i manjom površinom oslonca, potrebno je nekoliko nedelja ili meseci i jako mnogo pokušaja dok se ne ovlada koordinacijom neophodnom za hodanje u uspravnom položaju. Prvi put dete liči na odrasle kada počne da hoda i da najveći deo dana u budnom stanju provodi u uspravnom položaju.

Motoričke i govorne sposobnosti u drugoj godini

Nakon navršene prve godine počinje svoje potrebe da izražava glasovno i da reči koje zna ponavlja i često ih koristi. 

Povezane vesti

Sa 13 meseci  se igra sitnim igračkama i stavlja manju kocku u veću. Iako dosta toga otkrije spontano, dobro je da detetu pokažemo kako se nešto radi. 

Pokušava povlačeći olovkom po papiru "da piše" sa 14 meseci.  

Sa 15 meseci manipulacija kašikom omogućava pokušaje samostalnog uzimanja hrane što je još jedan korak koji vodi u svet odraslih.
Dete se sada sve češće igra predmetima za svakodnevnu upotrebu ili istovetnim igračkama (kutije, kantice, kolica, stolica, jastuci). Igračke vrlo često koristi tako što udara jednom o drugu i proizvodi zvuk.

Razvoj bebe: Kako izabrati igračku odgovarajućeg oblika i veličine

Ovo je period kada aktivnost  mora da ima rezultat pa baca loptu i gleda kako se kotrlja ili vuče čarapu dok je ne skine.

Sa 16 meseci uspeva da različite oblike stavi u odgovarajući ram i da povezuje reči i gest (govoreći daj pruža ruku).

U 17. mesecu dete pokušava da trči u krug. Ovo je još jedan korak u sazrevanju deteta. Važno je obezbediti dovoljno slobodnog prostora za to i skloniti sve u šta dete može da udari dok ovo radi.

Bezbedan prostor za bebu

Do 18. meseca dete stepenice uglavnom savladava puzeći, a sada počinje da hoda uz pridržavanje za ogradu jednom rukom ili uz nečiju pomoć. Silazi niz stepenice kada napuni dve godine.

U ovom periodu dete ima potrebu da premešta stvari, nosi sve što može da podigne, rasprema igračke. Takođe, ono može da složi pet kockica po vertikali  i da govori "mama daj".

Počinje da okreće listove slikovnice u 19. mesecu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica