Uvrnuto, čupasto ili bangavo stopalo (pes equinovarus congenitus idiopathicus) javlja se u jednom do tri slučaja na 1000 dece, češće kod dečaka kao i među članovima iste porodice. Još uvek nisu u potpunosti razjašnjeni uzroci nastanka ovog poremećaja, ali se pretpostavlja da kombinacija naslednih i intrauterinih faktora dovodi do zastoja u razvoju stopala. Fizioterapeutkinja Snežana Milanović objasnila je za Yumamu koja je procedura lečenja i šta je najvažnije roditelji da urade kako ne bi došlo do pogoršanja deformiteta.

Uspostavljanje dijagnoze

Krivo stopalo se može uočiti odmah na rođenju deteta što omogućava da se preduzmu mere korekcije u prvim satima života. Odlaganje početka lečenja pogoršava stanje jer deformitet napreduje iz dana u dan. Iz tog razloga, još u toku boravka u porodilištu pedijatar konsultuje ortopeda i predlaže se dalji tok lečenja ili, ukoliko to izostane, roditelji što pre da odvede dete u ortopedsku bolnicu. Tada se  utvrđuje da li se radi o strukturalnim promenama koje zahtevaju hiruško lečenje ili o posturalnom deformitetu koji se leči konzervativno, korektivnim šinama i kineziterapijom (vežbama).

Lečenje
deformiteta

U situaciji kada lekar pri pregledu ne može svojom rukom da dovede stopalo u pravilan položaj i rendgenski snimak potvrdi promene u strukturi kostiju, neophodno je operativno lečenje. Ukoliko je moguća pasivna korekcija, deformitet je verovatno nastao zbog nepravilnog položaja stopala tokom trudnoće i lečenje se sprovodi fizikalnom terapijom i korekcijom položaja gipsanim ili plastičnim longetama.

Ovo je naravno grubo napravljena podela mogućih načina lečenja. Kako se radi o veoma složenom deformitetu svaki pojedinačni slučaj razmatra tim stručnjaka i donosi konačnu odluku o tretmanu. Lečenje je dugotrajno i često veoma mukotrpno, zahteva veliko angažovanje roditelja i sistematičnost u sprovođenju neophodnih terapijskih procedura. Izuzetno je vežno održati postignutu korekciju jer sa rastom stopala "raste" i deformitet. Najbolji rezultati u lečenju urođenog krivog stopala se postižu timskim radom kada se sa tretmanom započne u periodu između šeste i 12. nedelje života.

stopalo.jpg
Shutterstock Stopala kod bebeNegativne posledice

Koliko brzo može deformitet da napreduje govori činjenica da blaži oblici na rođenju, ako nisu lečeni na vreme, brzo mogu da pređu u strukturalni oblik koji mora da se operiše. Do ovoga može da dovede i neadekvatna obuća u kasnijem uzrastu deteta. Praktično, sve dok stopalo raste i kod lečenih deformiteta može da dođe do pogoršanja.

Nelečen ili neizlečen deformitet stopala dovodi do promena na čitavoj nozi, utiče na nepravilan hod što će se odraziti kasnije na kičmeni stub, odnosno na sve što se nalazi iznad stopala, a to praktično znači na čitavo telo.

hod.jpg
Shutterstock Beba uči da hodaSaveti za roditelje

Problem stopala ne možemo posmatrati izolovano, zato je jako važno da dete bude pravilno pripremljeno za svaku narednu razvojnu fazu. Posebno treba voditi računa da ne bude postavljeno prerano na noge jer će to narušiti postignutu korekciju i dovesti do formiranja pogrešne šeme hoda. Neadekvatna obuća može da pogorša stanje, čak da dovede do situacije da stopalo mora da se operiše iako prvobitni deformitet to nije zahtevao. Prekomerna težina takođe nepovoljno utiče jer dodatno opterećuje mišiće i zglobove, pa i o tome treba voditi računa.

(Yumama/ Snežena Milanović)