"Samo sam se okrenula da dohvatim maramice i ni sama ne znam kako se to dogodilo, beba je pala sa stola za prepovijanje", "Ustao sam da uzmem telefon sa stola i dete je sa kreveta palo na pod"...

Nezgodni padovi

U prvoj godini života slučajni padovi su prilično česti, a uglavnom se završavaju udarcem u glavu. Kada se to dogodi, posebno ako je prvi put, uplašeni roditelji obavezno odvode bebu kod lekara. Iako je dete u tim trenucima jako uznemireno, ukoliko je palo sa visine 70-80 cm na tepih, verovatno se nije ozbiljno povredilo, već je samo uplašeno zbog pada i reakcije roditelja. 

Odakle bebe najčešće padaju?

Pored stola za prepovijanje i kreveta, stolica za hranjenje je treće mesto odakle se često pada tako da nikako ne treba ostavljati bebu u njoj bez nadzora.

Ipak, preporuka je da se dete nakon pada odvede na pregled, posebno u situacijama kada je palo sa veće visine na pod koji nije zastrt ili je čvoruga na glavi jako velika. 

Da se ovako nešto ne bi dogodilo, ne treba ni na trenutak ostavljati bebu bez nadzora. Ona već u drugom mesecu pokušava da se okrene - izvijajući se uz odupiranje petama - što je nekada dovoljno da sklizne sa podloge, te je zato obavezno pridržavajte jednom rukom sve vreme. Ako se pad ipak desi, bez obzira da li ste odlazili kod lekara ili ne, obavezno pratite njeno ponašanje i reakcije nekoliko dana - kako spava, kako se budi, da li povraća, u kom je raspoloženju, da li je uobičajeno vesela.  

Udarac u glavu

Druga situacija u kojoj može da dođe do povrede glave je bacanje bebe u vazduh, drmusanje i preterano cupkanje gore-dole. Mnogi roditelji koji žele da umire bebu koja plače, treskaju je dok je nose, pa se dešava da nekada beba udari glavom o ragasto vrata ili policu iznad kreveta. Kako je bebina glava velika i teška u odnosu na telo, a vratni mišići nedovoljno razvijeni da bi čvrsto držali glavu, u ovim situacijama može da dođe do ozbiljnih povreda kičme, oka ili mozga. 

Rizik od povrede oka je veći ako beba plače ili je okrenuta naglavačke kada je pritisak u glavi povećan pa lakše dolazi do pucanja krvnih sudova

Ovo sve može da se dogodi i u malo grubljoj igri bacanja u vazduh i letenja. Iako je to često propraćeno smehom to ne znači da beba uživa u tome. Ako ste do sada ovo radili i nije bilo posledica, ne treba da brinete, ali u buduće budite oprezni. Bebe vole "da lete", ali samo ako su nežni i spori pokreti u pitanju i ako ih čvrsto obuhvatite rukama. 

Kada je potreban hitan pregled kod lekara?

U slučaju povrede glave odmah treba otići kod lekara ili pozvati hitnu pomoć ako postoji neki od znakova:

-gubitak svesti

-vrtoglavica ili glavobolja koja traje više od sat vremena

-otežano buđenje

-povraćanje, više od jednom

-krvarenje iz nosa ili uha

-plavocrne modrice oko očiju ili iza ušiju

-otežano ili nespretno hodanje

-neuobičajeno bledilo.