Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pažljivo birajte zvečke za bebu

Bebina prva igračka je veoma važna za njen pravilan razvoj. Međutim, nisu sve zvečke dobre za dete, te bi roditelji trebalo da znaju šta sve one (ne) treba da sadrže.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prva bebina igračka od davnina pa do današnjih dana je zvečka. Nekada je ona  podrazumevala kuglu koja zveči kada se protrese, a danas ih možemo pronaći u različitim oblicima, sa jakim svetlosnim i zvučnim efektima. Ipak, ovakve moderne zvečke zbunjuju bebu bombardujući sva njena čula istovremeno.

Kako izabrati zvečku za bebu?

Prvi meseci
Prva zvečka treba da bude u obliku kugle prečnika 5 cm, na dršci od 10 do 13cm i, po mogućstvu, crvene boje kako bi beba mogla da je fiksira i prati. Takođe, možete izabrati i crveno-žutu ili crno-belu varijantu ove igračke jer su to kontrasti koje dete može lako da

Povezane vesti

Zvuk treba da bude jasan kako bi se izdvojio u odnosu na naš glas i ostale zvuke koji dolaze iz okoline. Melodije nisu pogodne jer ne deluju podsticajno, odnosno beba neće pratiti zvečku dok je pomeramo na jednu i drugu stranu.

Uloga zvečke u prvim mesecima je podsticajna, izaziva određeno ponašanje (praćenje pogledom) sa težištem na percepciji. Kroz igru sa bebom praćenjem vidnih i zvučnih stimulansa stimulišemo doživljavanje vlastitog tela.

Beba uzrasta od 4 do 6 meseci

Druga zvečka koju beba treba da ima je složenija, u obliku kotura, šarena, živih boja (pastelne boje su manje podsticajne). Krajem četvrtog meseca, za razliku od dotadašnjeg refleksnog hvatanja, počinje da se razvija voljni hvat rukom.

Povezane vesti

Ako ponudimo bebi sa strane zvečku u obliku kruga ona će pružiti ruku do nje, uhvatiće je i prineti ustima. Sa ovim činom beba počinje svesno da hvata predmete.

Sada se mogu dati složenije zvečke jer se funkcija hvatanja u petom mesecu "proširuje" na opipavanje, te bi bebi trebalo ponuditi različite mekane materijale koje će ona dodirivati rukama. Sa sve većim interesovanjem beba posmatra i premešta zvečku iz ruke u ruku razvijajući tako koordinaciju oko-ruka.

Povezane vesti

Obavezno ponuditi zvečku sa obe strane kako bi se razvijao hvat podjednako i desnom i levom rukom. Igrajući se, beba stiče iskustvo koje za nju postaje saznanje, a sve to zajedno za rezultat ima pravilan bebin razvoj.

Beba starija od 6 meseci

Sa šest meseci bebi nudimo kocku i gumene igračke, ali i dalje dajemo zvečke koje ona koristi sve do 10-11 meseci. Osim što ima značajnu ulogu u podsticaju određenog ponašanja i percepcije, a kasnije i u razvoju hvata i manipulacije, zvečka pomaže emotivnom razvoju bebe. Dete će posezati za njom kad god se oseti nesigurno - u situacijama kada treba da pređe u narednu razvojnu fazu ili u peridima regresije igraće se zvečkama jer mu to dobro poznato iskustvo daje osećaj sigurnosti.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica