Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Igračke za bebe: Zbog čega su važne muzičke vrteške

Iako bebe do trećeg meseca ne mogu ništa da drže u rukama, potrebne su im adekvatne igračke koje podstiču psiho-motorni razvoj. Evo zašto je muzička vrteška idealna već u prvim danima životima...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Poznato je da bebe radije gledaju predmete koji se kreću od statičnih. Ova aktivnost im omogućava da postepeno uspostavljaju kontrolu nad glavom i očima, razvija se funkcija praćenja očima.

Muzička vrteška postavljena iznad kreveca će u prvim mesecima biti predmet bebinog interesovanja. Kako bebe dobro uočavaju jarke boje, dobro je da igračke koje vise budu u osnovnim bojama, crvenoj, žutoj, zelenoj, plavoj.

Sluh je na rođenju razvijeniji od vida, bebe mogu da čuju dok su još u majčinom stomaku i da zapamte muziku koju su tada slušale. Blagi tonovi koji imaju sporo rastući i padajući ritam deluju umirujuće. Muzička vrteška će smiriti bebu i uvesti je u san.

Da bi beba zapamtila određene zvuke i aktivnosti one treba da se redovno ponavljaju. Muzička vrteška je upravo pogodna za to jer se u jednoj igrački nalaze stimulansi i za vid i za sluh. 

Napravite sami muzičku vrtešku

Ukoliko iz bilo kog razloga nemate ili ne želite da koristite gotovu igračku možete sami da je napravite. Za šareni kišobran zakačite igračke, otvorite ga i lagano vrtite u krug iznad bebine glave. Možete da pustite neku muziku ili da pevušite pri tom i vaša beba će uživati. Baloni i šarene vrpce postavljene iznad kreveca takođe će uveseljavati bebu dok se njišu pod uticajem strujanja vazduha.

Iako su u prvim mesecima reakcije bebe uglavnom refleksne uz vizuelnu i auditivnu percepciju sa razvojem mozga motoričke aktivnosti se polako diferenciraju. Beba počinje da diže glavu, prati svetlo i locira zvuk. Uskoro će početi da pruža ruke pokušavajući da ih dodirne. Dobro odabrana muzička vrteška je razvojna igračka koja svojim podsticajima zadovoljava potrebu za gledanjem i slušanjem što pozitivno utiče na razvoj bebe.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica