Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stiže proleće: Danas je Svetski dan lastavica, a sutra Svetski dan sreće

Logoped dr Nataša D. Čabarkapa savetuje kako da upoznate decu sa pojmovima proleća, lastavica, prirode, ali i da učite neke važne stvari za razvoj.

  Izvor: Foto: Privatna arhiva

Danas obeležavamo svetski dan lastavica koji nam najavljuje početak proleća i Dan sreće koji se obeležavaju narednog dana.

Dan lastavica obeležavamo 19.03. a proleće počinje 20.03. kada je i Svetski dan sreće.

Povezane vesti

Povezane vesti

Ako podignete pogled ka nebu ovih dana, sem vedrog plavog neba i oblaka možete videti i jato lasta koje nam se vraćaju i sa sobom donose toplije, sunčane dane. Stiže proleće. Laste su ptice selice koje uvek traže toplije krajeve. Ove male ptice imaju karakterističan izgled i svako dete ih može lako poznati po neobičnom repu. Laste se hrane malim insektima i žive u gnezdima koja grade visoko. U ta gnezda se one vraćaju svake godine.

Ptice delimo na selice i stanarice po tome da li lete u toplije krajeve ili ostaju na mestima gde su svila svoja gnezda. Iako nam je vreme promenljivo, praćeno kišom, vetrom i stidljivim zracima sunca, znamo da nam 20.03. počinje proleće.

Prolece je godišnje doba koje najavljuje buđenje prirode i koje je omiljeno velikom broju ljudi. Posle duge i hladne zime stižu nam dani kada odlažemo kapute, jakne, čizme i okupani prvim zracima prolećnog sunca šetamo ulicama, parkovima i pored reka. Proleće nam simbolizuje nov početak kome se svake godine iznova radujemo.

Samo dan nakon što su nam se laste vratili i proleće stiglo, obeležavamo i Svetski dan sreće. Ujedinjene nacije su prihvatile da se Svetski dan sreće obeležava 20.03. Na ovaj dan skrećemo pažnju na značaj potrage za srećom kao i o dobrobiti svetskog stanovništva, jer je potraga za srećom i ispunjenost srećom osnovni ljudski cilj.

Posebno je važno u ovom ludom vremenu brinemo o našem mentalnom zdravlju i trudimo se da se zadrži pozitivan i vedar duh.

U logopedskom centru na ove dane sa decom (predškolskog i školskog uzrasta) govorimo o pticama (selice, stanarice), njihovom značaju, godišnjim dobima, njihovim redosledima, karakteristikama, o emocijama. Trudimo se da na zanimljiv, a pre svega edukativni način, učimo decu kada su neki značajni dani, prvenstveno njihovi rođendani, praznici (Božić, Vaskrs, Nova Godina, krsna slava, 8. mart).

Da bi sve ovo usvojilo, dete mora da savlada određene pojmove, a to su dani u nedelji, meseci u godini, godišnja doba, brojevi. Kada sa detetom učimo o navedenim pojmovima, učimo i koje pozdrave koristimo, šta se oblači i koje su odlike određenog godišnjeg doba, koji dan,mesec, godišnje doba je pre, a koji je posle i slično. Na ovaj način dete usvaja redoslede i kategorije.

Razgovarajte sa svojom decom o pticama, šumama, rekama, godišnjim dobima, bogatite njihov rečnik, hranite njihovu radoznalost.

Poruka LEC Čabarkapa: U vreme kada su se izgubile i nestale prave vrednosti, kada smo postali tuđi i zaboravili da mislimo o ljudima oko sebe. Mislimo o životinjama, pticama, jer su plemenite i donose nam najlepšu pesmu, svoj cvrkut. Smejte se... ne samo na dan sreće, nego svaki dan. A sa prvim zracima proleća prošetajte nekom poljanom gde ćete ubrati visibabu, belu radu ili ljubičicu- naše prve vesnike proleća... i setite se svog detinjstva.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica