Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pripremite se za školu: Napravite sami logopedsku igru za razvoj govora (VIDEO)

Logopedski tim osmislio je igricu za mališane koja podstiče razvoj govora i jezika, vežba i razvija spretnost, pažnju i kreativnost, a sve to na deci zanimljiv način. Pogledajte kako možete i sami da je napravite.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U susret školi... A pre polaska moramo da se spremimo za nju. Logopedski tim naše stručne saradnice dr Nataše D. Čabarkape osmislio je igru 'Veseli slogovi u spretnim rukama'. Ona podstiče razvoj govora i jezika, vežba i razvija spretnost, pažnju i kreativnost, a sve to na deci zanimljiv način. Postoji dosta veština i sposobnosti koje su potrebne detetu da bi moglo uspešno da savlada školsko gradivo. Ovom aktivnošću razvijamo neke od njih.

Bitno je da dete ima sposobnost da vrši analizu reči, to jest da može da podeli reč na glasove i slogove, a zatim i da ih spoji u reč (sinteza reči). Evo aktivnosti koja im može pomoći u tome.

Isecite potrošenu rolnu toalet papira, ubrusa, folije ili bilo koji karton valjkastog oblika na dva dela. Potrebno je da jedan deo isečete i suzite, kako bi on mogao da se uvuče u drugi deo (širi). Na papiru napišite nekoliko reči i podelite ih (isecite) na slogove, pa zalepite na rolne. Boja papira se može razlikovati, a i ne mora. Zadatak deteta je da dok drži jedan deo (širi) fokusiran na određeni slog, drugi deo vrti, tražeći odgovarajući slog, to jest slog koji nedostaje, kako bi reč bila potpuna. Na početku izaberite reči od četiri slova, a kasnije, kako vaše dete postaje uspešnije, možete ispisati i složenije reči (od 5 i 6 slova).

Povezane vesti

Kroz ovu aktivnost dete pored koordinacije oko – ruka i bimanuelne koordinacije, praksije šake i spretnosti prstiju, vežba i pažnju i podelu reči na slogove, što ga priprema za kvalitetnije ovladavanje veštinama čitanja i pisanja.

Na ovaj način možete sa detetom vežbati i sklapanje dvočlanih rečenica, suprotnosti (antonime), sličnosti (sinonime), tablicu množenja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica