Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napravi sladoled po svojoj meri - logopedska igra za stimulisanje razvoja dece (FOTO)

Stručni tim logopedskog centra napravio je zabavnu igru koja stimuliše razvoj vizuelne, taktilne percepcije, praćenja redosleda, učenje kategorija, bogaćenje rečnika...

  Izvor: Foto: Privatna arhiva

Omiljena poslastica svakog deteta u letnjim mesecima je zasigurno sladoled i svako dete ima omiljen ukus. Njemu se svako raduje pa je, sasvim razumljivo, ova aktivnost posebno zanimljiva deci. Pričamo o sladoledu, o različitim ukusima i pravimo maštovite kombinacije koje deca sama osmišljaju.

Stručni tim logopedskog centra napravio je jedan kornet i mnoštvo različitih kugli od raznih boja i materijala. Pravi se lako, a stimulišu se različite i brojne oblasti razvoja deteta.

Software:PhotoScape Created: 2020:06:11 16:35:48

Napravi sladoled po svojoj meri - logopedska igra za stimulisanje razvoja dece. Foto: Privatna arhiva

Ova aktivnost se izvodi na više načina u zavisnosti od toga šta želimo da stimulišemo, kao i od sposobnosti i uzrasta mališana. Detetu možete dati model po kom će da napravi isti sladoled ili mu zadajte verbalni nalog, na primer - Prvo stavi crvenu kuglu sladoleda, zatim zelenu i na kraju narandžastu kuglu. Na ovaj način se vežba verbalna memorija, a ukoliko mu pokažete model pa ga sklonite, vežba se vizuelna memorija.

Software:PhotoScape Created: 2020:06:11 16:34:59

Napravi sladoled po svojoj meri - logopedska igra za stimulisanje razvoja dece. Foto: Privatna arhiva

Ova aktivnost je posebno važna za praćenje vizuelnih redosleda (šta je pre, a šta posle). Ukoliko je dete starije, možete povećati broj kugli ili umesto boje govoriti ukuse koje te boje predstavljaju (crvena-jagoda, zelena-kivi, bela-vanila). Deci je posebno zanimljivo ako ih pustimo da sami naprave svoj sladoled. Tako dobijamo šansu da uđemo u dečiji svet mašte i da ga stimulišemo da proširi svoju priču (postavljajte mu pitanja kao što su: Od čega je taj sladoled?, Koje je boje?, Kakvog je ukusa?, Da li je hladan ili topao?, Kada ga jedemo?, Koliko ima kugli?). Mogućnosti su brojne.

Povezane vesti

Kroz ovu aktivnost stimulišemo:

- vizuelnu percepciju i pretraživanje

- taktilnu percepciju

- praćenje redosleda

- vizuelnu i auditivnu memoriju

- pažnju

- kategorije (boje, ukusi, voće)

- količinu

- predloge (na, ispod, iznad, gore, dole)

- bogaćenje rečnika

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica