Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razvoj govora: Logopedska radionica i vežbaonica za dete

Kako bi pomogli roditeljima da sve pisane tekstove o razvoju govora i jezika, razumevanju govora, pokaznom gestu, razvoju glasova, bogaćenju rečnika, savladavanju školskih problema, počnu da praktično primenjuju sa svojom decom, ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Pokazni gest je element neverbalne komunikacije na koji se nadograđuje verbalna komunikacija. Pokazni gest i raspevavanje vokala su važan deo razvoja govora.

Da bi dete izrazilo želju da nešto dobije mora to da pokaže kažiprstom. Dešava se da roditelji detetu daju željeni predmet na pružanje cele šake ili nekog drugog prsta, ali zapravo bitno je da dete to čini kažiprstom zbog toga što je on prst kojim se pokazuje (sam njegov naziv nam to govori – kažiprst). 


Nepravilno pokazivanje

Svakim narednim pokazivanjem dete će dobiti željeni predmet i povezaće funkciju pokazivanja i dobijanja istog. Razvojni tok je takav da dete prvo pokazuje celom šakom, a zatim kažiprstom. Bitno je da dete pokazuje na zahtev zbog toga što se na taj način radi na detetovom razumevanju.


Pravilno pokazivanje

Na pokaznom gestu se radi tako što se izdvoji dečakov kažiprst izdvoji od ostalih i pokazuje na sličicu koju ste nacrtali u svesci ili sličicu koju imate. Na prst nacrtajte smeška, cvetić, auto ili nešto što je zanimljivo deci kako bi dete izdvojilo prst i počelo da pokazuje njim.

Takođe, na prst možete staviti slamčicu, zalepiti selotejp u boji, stiker ili neku sličicu. Na početku vi izdvajajte detetov kažiprst, a vremenom će ono samo da usvoji i pokazuje određeni pojam koji se nalazi na sličici.

Ukoliko se pokazni gest ne razvije ili se ne razvije adekvatno možete raditi sa detetom tako što ćete njegov kažiprst ubadati u testo, pesak, šareni pirinač.

Povezane vesti

Isto tako u svesci ili na papiru nacrtajte pojmove koje će dete da pokazuje na vaše postavljeno pitanje: "Šta je to?" i "Ko je to?". Isto to možete da radite sa plastičnim životinjama, igračkama ili nekim drugim predmetima. Takođe, na papiru nacrtajte putanju koju dete treba da prati prstom (npr. Osa leti do cveta. Auto ide do semafora.). Uz usvajanje pokaznog gesta bitno je da verbalizujemo radnju, a to je da izgovaramo "To". Kasnije će dete da uz pokazivanje usvoji i reč koju će da koristi kada želi nešto. Zatim će se toj reči pridružiti nova usvojena i zatim će te dve reči imati svojstvo rečenice. 

Predstavljamo vam kako da na zanimljiv način radite na razvoju pokaznog gesta. Potrebni su vam papir, makaze, bojice, lepak, vunica ili neki deblji konac. Na papiru nacrtajte po jednu životinju ili pojam čije je oglašavanje u vidu vokala (avion leti – aaa, sova peva – uuu, osa leti – ooo, seka plače – eee, konj njišti – iii). Kada nacrtate, obojite i isecite. Na debljem listu papira sa jedne strane nacrtajte pojam prema kojem može da se kreće određeni pojam (Avion leti prema oblaku. Osa leti prema cvetu. Seka koja plače ide prema sladoledu. Konj ide prema senu.). Životinje ili pojmove koji se oglašavaju zalepite na vunicu ili konac tako da može da se kreće po istom. Dete treba da ih pomera i peva određeni vokal. Pre nego što pomeri tražite da vam pokaže gde je. Na taj način radite na razvoju pokaznog gesta. 

Ova aktivnost je korisna za razvoj i usvajanje pokaznog gesta, razumevanje (postavljanjem pitanja da pokaže gde je nešto), raspevavanje vokala, imenovanje pojmova, bogaćenje rečnika, usmeravanje i održavanje pažnje, vizuelno praćenje, vizuomotornu koordinaciju. 

Takođe, postoji i igračka koja je korisna za razvoj pokaznog gesta. Ona se sastoji od table koja ima prorez kroz koji se vuče štapić koji na vrhu ima kuglicu. Svaka tabla ima drugačiji prorez. Igračka je korisna za razvoj pokaznog gesta, vizuomotornu koordinaciju, vizuelno praćenje, usmeravanje i održavanje pažnje. Osim navedenog igračka je korisna za pripremu ruke za pisanje. Koristeći tri prsta kojima se inače i kasnije drži olovka, vežbamo različite tipove linija. Ovakve linije osnov su učenja slova. Igračku možete koristiti tokom vežbi disanja tako što ćete detetu reći da udahne i peva određeni vokal (a, e, i, o, u) ili slog (npr. ha, pa, va, ma, na i sl.). dok provlači štapić kroz prorez. 

Povezane vesti

U kućnim uslovima možete napraviti igračku tako što ćete na debljem kartonu ili šperploči napraviti proreze. Za provlačenje možete koristiti prst, olovku, drveni štapić i sl. 

Osim usvajanja pokaznog gesta navedene aktivnosti su korisne za koordinaciju oko-ruka, usmeravanje i održavanje pažnje, raspevavanje vokala, bogaćenje rečnika. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica