Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vađenje i popravljenje zuba za vreme trudnoće

Da li je u trudnoći dozvoljena sanacija zuba i šta bi trudnice trebalo da preduzmu ukoliko primete bilo kakve promene u ustima, savetuje stomatolog dr Nataša Pejčić.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Zdravlje usta i zuba, kao deo opšteg zdravlja je veoma važno za zdravlje trudnica.

Budućim mamama, koje planiraju trudnoću savetuje se da posete stomatologa, da obave pregled i saniraju svoje usta i zube. Kroz adekvatnu edukaciju i pravilne profilaktičke mere, sprovedene od strane stomatologa, kao što su profesionalno uklanjanje naslaga, individualni saveti za održavanjem zdravlja usta i zuba, oralno zdravlje trudnica se može očuvati.

Takođe i tokom trudnoće se savetuju redovne posete kod stomatologa. 

Povezane vesti

Međutim mnoge trudnice imaju strah za posetu stomatologu u trudnoći. Za ovo su možda krive i netačne informacije, često raširene među našom populacijom, da se u trudnoći zubi ne smeju lečiti. Uz primenu adekvatnih lokalnih anestetika, zubi se mogu sanirati tokom trudnoće. Ono što je važno je da postoji saradnja stomatologa i ginekologa. Trudnica bi svakako svom ginekologu trebala da naglasi da je neophodno da uradi stomatološu intervenciju, i da dobije njegovu saglasnost. Prilikom posete stomatologu trudnica bi trebala da naglasi da je u drugom stanju, da kaže u kom se mesecu trudnoće nalazi, da li koristi neke lekove ili specijalne preporuke koje joj je dao ginekolog. Ukoliko primeti bilo kakve promene u ustima, crvenilo, krvarenje, otok, svakako bi to trebala da saopšti svom stomatologu.

Ukoliko stomatolog proceni da je neophodno vađenje zuba tokom trudnoće, ono se može obaviti uz primenu adekvatnih anestetika. Tokom trudnoće stomatolog će trudnici dati anestetik bez vazokonstriktora.

Srednji trimestar trudnoće je period koji je najbolji za sve stomatološke zahteve tokom trudnoće, pa i vađenje zuba. Međutim i tokom cele trudnoće se mogu izvoditi stomatološki tretmani, ukoliko su hitni i neophodni. Ukoliko stomatolog proceni da je stanje akutno i hitno zub se može izvaditi bez obzira na period trudnoće. Trudnice koje imaju problem sa zgrušavanjem krvi, pre vađenja zuba bi trebale dobiti dozvolu i preporuke od lekara, koji im vodi trudnoću. Saradnja stomatologa i ginekologa je od izuzetne važnosti i ginekolog treba biti upoznat sa stomatološkim intervencijama koje se planiraju tokom trudnoće. 

Povezane vesti

Ono što bi trebalo izbegavati u prvom trimestru trudnoće, je snimanje zuba. Ukoliko je moguće trebalo bi ga odložiti za kasniji period, a ako je ipak neophodno da se izvede mora se koristiti adekvatna zaštita i poželjno je da snimak bude izrađen digitalnom tehnikom. Adekvatna zaštita je od izuzutene važnosti za neophodna snimanja tokom cele trudnoće, naravno ukoliko je snimanje neizbežno. 

Estetske intervencije kao što su naprimer beljenje zuba, postavljanje zubnih faseta ili intervencije kao što je ugradnja zubnih implanata, uglavnom nisu hitne i mogu se odložiti za period nakon trudnoće. 

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica