Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Letnja logopedska avantura: Kako da stresno pakovanje za put pretvorite u zabavnu aktivnost za decu

Logoped, psiholog, reedukator psihomotorike i senzorni integrator vsa savetuju kako da se spakujete.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Počeli ste sa spremanjem za more...ne znate "gde vam je glava", šta ćete pre da spakujete, da li ćete nešto zaboraviti. Dok ste i sami u haosu, deca vas stalno nešto zapitkuju, trče oko vas, pitaju da li ste poneli loptu, reket, kupaći i ostale stvari koje su njihove. Usporite!

Napravite spisak

Sedite i zajedno sa decom napravite spisak šta sve treba da spakujete. Ako su u pitanju školska deca, mogu sami da pišu svoj spisak. Na taj način će vežbati pisanje, pažnju, pamćenje i mišljenje. Pisanje spiska možete da "začinite" tako što ćete od njih tražiti da naprave tabelu sa nekoliko kolona, a u svaku kolonu da pišu određeno (npr. u jednu kolonu da pišu odeću, u drugu kolonu da pišu obuću, u treću kolonu da pišu igračke i rekvizite za plažu, u četvrtu kolonu da pišu ostalo). Pravljenjem kolone dete vežba vizuelnu percepciju, kontroliše impulsivnost i produžava pažnju. Ako su deca mala, vi pišite spisak, a njima postavljajte pitanja šta sve žele i treba da ponesu.

Odredite zadatke za decu

Kada napišete spisak potrebnih stvari, odredite mesto gde ćete da se pakujete. Najbolje je da to bude dnevna soba. Zatim deci dajte prvi zadatak koji može da glasi: "Pronađite gde se u stanu nalaze koferi i torbe i donesite ih". Deca uglavnom ne znaju gde se nalazi navedeno pa je to odličan zadatak koji je koristan za pažnju, vizuelno pretraživanje i razvijanje takmičarskog duha (ko će pre da pronađe). Dobra ideja je i da zajedno ponesu kofer, ako su mali, jer će tako vežbati saradnju.

Povezane vesti

Kada deca donesu torbe na određeno mesto, možete da počnete sa donošenjem stvari koje treba da spakujete. Vi treba da smislite zadatke koji podrazumevaju donošenje stvari, a koje deca mogu i treba da ispune. Bitno je da te zadatke prilagodite detetovom uzrastu. Pričajte o tome šta ćete prvo, šta drugo da spakujete, kojim redom ćete da pakujete u kofer, šta pre, a šta posle. Na ovaj način veća deca usvajaju i obnavljaju pojam rednog broja, a manja pojmove pre i posle. Zadaci mogu da glase:

- Idi u sobu i iz treće fioke donesi pet majica sa kratkim rukavima, iz druge fioke donesi tri šorca, a iz prve fioke donesi dve majice na tregere.

- Donesi dve haljinice sa stolice, tri suknjice sa treće police i četiri majice iz druge fioke.

- Idi u spavaću sobu i pronađi tatin kačket.

- Pronađi u kupatilu veliki, plavi, mekani peškir.

- Donesi iz kupatila sa treće police dva mala peškira na pruge i jedan veliki na krugove.

- Iz cipelarnika donesi crvene japanke koje se nalaze u kutiji na drugoj polici i patike koje su na trećoj polici.

Postavljajte pitanja

Pitajte dete koji deo odeće se oblači na koji deo tela. Tako utvrđujete poznavanje telesne šeme i doživljaj telesne celovitosti. Zadatke možete da postavljate onako kako vi želite i kako mislite da će da se svidi deci. Bitno je da budu što zanimljiviji, da imaju skrivene zadatke u sebi i da, razumevajući i ispunjavajući iste, dete radi na svojim verbalnim sposobnostima. 

Navedeni zadaci su korisni za razumevanje naloga, bogaćenje rečnika, usmeravanje i održavanje pažnje, produžavanje združene pažnje, vizuelno pretraživanje, razvijanje takmičarskog duha i povećavanje obima radne memorije. Rečnik možete da bogatite i tako što ćete, dok se pakujete, da razgovarate sa decom i postavljate im pitanja kao što su: Gde idemo? Kako se zove država u koju idemo? Čime putujemo do mora? Koje boje je more? Kakvog ukusa je more? i slično. Bitno je da pitanja prilagodite deci. 

Kada završite sa pakovanjem zajedno proverite da li je tu sve što ste napisali na spisak. Ako je sve tu, spremni ste da krenete!


Foto: Shutterstock

Nastavite igru i u automobilu

Kada sedate u auto, sa decom razgovarajte gde ko sedi. Ko sedi napred, ko  sedi pozadi, ko sedi sa leve, a ko sa desne strane. Na taj način sa decom vežbate prostorne odnose. Dok se vozite do mora što više razgovarajte sa decom. Možete da opisujete predele pored kojih prolazite, da igrate različite igrice koje ne zahtevaju pisanje i razne figure i rekvizite.

Povezane vesti

Na primer, možete da se igrate na koje slovo počinje reč, smišljanje reči na određeno slovo, smišljanje reči koje se sastoje od određenog broja slova, da se takmičite ko će pre da uoči auto određene boje ili da sa što više različitih prideva opišete more, plažu ili neki pojam vezan za odmor. Takođe, možete da igrate "Zanimljive geografije" ili "Kaladont". 

Savet +

Vreme odrastanja brzo proleti, iskoristite ga za druženje i stimulaciju razvoja. Neka mobilni telefoni i tableti služe samo da se fotografišu ovi divni trenuci, a ne da se dete "smiri" dok se pakujete i putujete. Zabava, rast i ljubav su zajedničke aktivnosti! Uživajte!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica