Vaspitanje deteta je svakodnevni trud, pri čemu se isto tako svakodnevno pitate da li to radite dobro. Želja svakog ili barem većine roditelja je da im dete izraste u dobrog čoveka, a prema psihologiji, postoji nekoliko znakova koji ukazuju na to da ste odgajili dobro dete.

1. Ima razvijenu empatiju

Psiholozi kažu da je empatija jedan od ključnih znakova da odgajate dobro dete. To se vidi po jednostavnim, malim gestovima – na primer, ako dete teši drugara koji se udario tokom igre, ako deli svoju igračku sa bratom ili sestrom kada su uznemireni...

Razvijena empatija kod deteta pokazuje da odgajate razumno ljudsko biće koje poštuje osećanja drugih ljudi.

2. Nije uvek lako odgajati ga

Kada se kaže dobro dete, mnogi roditelji pomisle da je to neko poslušno dete s kojim gotovo nikad nema svađe ni rasprave, ali nije baš tako. To što vaš mališan preispituje pravila, izražava jake emocije ili čak ponekad iskazuje i buntovno ponašanje može da bude pozitivan znak, iako sve to roditeljima nije nimalo lako.

Zapravo, sve to su znaci da dete uči da prihvati svoju individualnost, da razvija kritičko mišljenje i upravlja svojim emocijama. Takođe, to može da znači i da izrasta u osobu koja ima svoj stav i efikasno izražava svoje potrebe, piše hackspirit.com.

3. Može da odloži zadovoljstvo

Sjajan je znak ako je vaše dete već naučilo da bude strpljivo. Prema istraživanjima, ako dete može da odloži trenutno zadovoljstvo zarad neke veće nagrade kasnije, odgajate mališana koji će se bolje nositi sa životnim izazovima.

4. Razume i poštuje granice

Kada dete razume i poštuje lične granice, i svoje i tuđe, to odražava njegov rastući osećaj empatije i poštovanja. Na primer, ako vaš mališan pita za dozvolu svog drugara pre nego što mu uzme igračku, to znači da polako uči da poštuje granice.

5. Pravi greške i uči iz njih

Niko nije savršen, pa čak ni deca, što znači da prave greške – što je sasvim normalno jer je to sastavni deo odrastanja. To što vaše dete prospe mleko dok ga sipa, izgubi u nekoj igri, zaboravi da uradi domaći, sve je to deo procesa učenja. Ono što je važno je kako se mališan nosi sa tim svojim greškama – da li sledeći put pažljivije sipa mleko, zapisuje šta ima za domaći da ne bi zaboravilo...

To su znaci otpornosti i želje da nauči iz svojih grešaka, a to su odlike dobro vaspitanog deteta, koje u svakom smislu raste.

6. Pokazuje zahvalnost

Zahvalnost može da bude jednostavno "hvala ti" za nečiju ljubaznost ili priznavanje truda koji je neko uložio.

Kada vaše dete redovno izražava zahvalnost, pokazuje da ceni sve dobro stvari i ljude oko sebe, što je znak poniznosti, priznavanja i pozitivnosti, a to je sve ono što odlikuje dobro vaspitano dete.

7. Preuzima odgovornost

Ni odraslima nije uvek lako da priznaju da su pogrešili, ali ako vaše dete to radi, možete da se radujete jer je to znak da ste odgajili dobro dete.

Na primer, ako mališan razbije tanjir ili vazu i odmah dođe do vas, da vam prizna šta je uradilo, to je znak da razume koncept odgovornosti jer, imajte na umu, ipak je potrebno hrabrosti da prizna svoju grešku.

Vaspitati dete tako da priznaje svoje greške nije mala stvar jer to i te kako ima veze sa negovanjem iskrenosti, i pomoći će mu da izraste u odgovornu osobu.

8. Pokazuje ljubaznost

Po tome da li vaše dete pokazuje ljubaznost prema drugima, možda i najbolje može da se vidi kako je vaspitano. Ljubazno ponašanje mališana prema braći i sestrama, drugarima, životinjama, pa čak i strancima, pokazuje da dobro srce.

Ovakvo ponašanje može da se vidi kroz to što pomaže drugaru oko domaćeg, deli svoj obrok sa drugarom, bratom, sestrom, ume da zagrli druge...

BONUS VIDEO:

Brat sestri poklonio omiljenog medu TikTok/ tammyhembrow

(Yumama/N. Z.)